2 τρισ. δολ. φέτος θα διοχετευθούν σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας

Στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φθάσουν φέτος οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας, αγγίζοντας σχεδόν το διπλάσιο των αντίστοιχων δαπανών για projects ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών να διατίθενται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια, αποθήκευση και δίκτυα. Το υπόλοιπο, λίγο περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα επενδυθεί σε projects πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

«Για κάθε δολάριο που πηγαίνει σε ορυκτά καύσιμα σήμερα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται σε καθαρή ενέργεια» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ, παρουσιάζοντας την περασμένη εβδομάδα τη νέα έκθεσή της. «Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε, «υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, από συνεχείς μειώσεις κόστους και από εκτιμήσεις ενεργειακής ασφάλειας».

Τα υπέρ

Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια υποστηρίζονται από το χαμηλότερο κόστος -όπως για ηλιακούς συλλέκτες ή μέταλλα που απαιτούνται για μπαταρίες-, καθώς και από τη χαλάρωση των πιέσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν τα υψηλά επιτόκια που αυξάνουν τα κόστη χρηματοδότησης. Στην αύξηση των επενδύσεων για καθαρή ενέργεια οδηγούν αναγκαστικά και οι δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων και οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Κίνα θα είναι η πρωταγωνίστρια της φετινής επενδυτικής κούρσας. Οι κινεζικές επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 675 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποδίδεται στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση για ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα. Θα ακολουθήσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, με επενδύσεις ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Η ηλιακή ενέργεια προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή παραγωγής, με την ΙΕΑ να υπολογίζει ότι οι σχετικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Οι επενδύσεις σε δίκτυα αναμένεται να ανέβουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας μια νέα κινητικότητα, καθώς από το 2015 μέχρι πέρσι παρέμεναν στάσιμες περίπου στα 300 δισ. δολάρια ετησίως. Στην αποθήκευση μπαταριών αναμένεται να κατευθυνθούν πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια κινούνται επίσης ανοδικά, αντιπροσωπεύοντας το 9% των συνολικών δαπανών για καθαρή ενέργεια.

Η εξαίρεση

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι η εξαίρεση στη συνολική αυξητική τάση, καθώς πολλά έργα έχουν ακυρωθεί λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, του αυξημένου κόστους και των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις. Ωστόσο, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και οι επαναδιαπραγματεύσεις συμβάσεων στην Ε.Ε. θεωρούνται θετικά βήματα για τον κλάδο.

Η IEA, πάντως, προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες στις επενδυτικές ροές, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας. Το μερίδιο των παγκόσμιων επενδύσεων καθαρής ενέργειας σε αυτές τις χώρες εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει μόνο το 15% των παγκόσμιων δαπανών.

Προκειμένου να επιτευχθεί το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2050, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να μειωθούν πάνω από 50% και να πέσουν κάτω από τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθούν κατά επιπλέον 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως οι επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και σε δίκτυα και αποθήκευση.

Η ΙΕΑ προειδοποίησε πρόσφατα ότι λίγες χώρες μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην σύνοδο της COP28 στο Ντουμπάι και δεσμεύθηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ βρίσκονται σε τροχιά για να επιτύχουν τους στόχους τους - μόνο 50 από σχεδόν 200.

«Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να μπούμε σε τροχιά επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμφωνήθηκαν στο COP28» διαμήνυσε η IEA.

Στα ορυκτά καύσιμα

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να προέρχονται από τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες σε Μέση Ανατολή και Ασία. «Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2024 ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τα επίπεδα ζήτησης έως το 2030, αλλά είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που θα συμβάδιζαν με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους» τονίζει στην έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")