Ισχυρή θα παραμείνει αυτό το καλοκαίρι, η παγκόσμια ζήτηση βενζίνης παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αδυναμίας της αγοράς, σύμφωνα με την Rystad Energy A/S, η οποία αναμένει ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την πανδημία.

"Βλέπω τις αγορές βενζίνης να είναι ισορροπημένες έως ισχυρές για το καλοκαίρι", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mukesh Sahdev, επικεφαλής της ομάδας λύσεων εμπορίας πετρελαίου της Rystad. "Είναι πιθανό η πρόσφατη μείωση της κινητικότητας στις ΗΠΑ να είναι μια προσωρινή παρέκκλιση".

Σύμφωνα με το Bloomberg, το βασικό καύσιμο - βασικός μοχλός της ζήτησης πετρελαίου - έχει δει παρουσιάσει σημεία χαλάρωσης τις τελευταίες εβδομάδες, με έναν δείκτη κατανάλωσης τεσσάρων εβδομάδων στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε εποχικό χαμηλό 10 ετών, εξαιρουμένου του 2020. Στην Ασία, τα κέρδη των διυλιστηρίων από την παραγωγή βενζίνης έχουν υποχωρήσει, εν μέρει λόγω των προσδοκιών για περισσότερες εξαγωγές από την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα hedge funds μείωσαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματά τους στη βενζίνη Nymex.

Η παγκόσμια ζήτηση βενζίνης είναι σε καλό δρόμο για να φθάσει τα 26,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, πάνω από τα εποχικά επίπεδα των δύο τελευταίων ετών και του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rystad.

Η σε γενικές γραμμές αισιόδοξη άποψη του Sahdev συμβαδίζει με άλλες θετικές εκτιμήσεις για την αγορά. Η Standard Chartered Plc ανακοίνωσε  νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η απαισιοδοξία για τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν "αδικαιολόγητη", επικαλούμενη την τάση οι αρχικές αδύναμες εκτιμήσεις για την κατανάλωση στις ΗΠΑ να αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Σε άλλο σημείο, ο Eugene Lindell, επικεφαλής της FGE για τα διυλισμένα προϊόντα, δήλωσε ότι, ενώ τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έχουν υποχωρήσει, η αδυναμία είναι πιθανό να είναι παροδική, δεδομένου ότι η ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση θα ενισχύσει τις τιμές.

Ξεχωριστά, ο βετεράνος των εμπορευμάτων Jeff Currie, επικεφαλής στρατηγικής για τις ενεργειακές διαδρομές στην Carlyle Group Inc., μίλησε για τις προοπτικές της φετινής καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, περίπου 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, οι περισσότεροι εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου. Η αργία πέφτει στις 27 Μαΐου.

Οι οδικές μετακινήσεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία και η εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ θα ενισχύσει περαιτέρω τις μετακινήσεις, σύμφωνα με τον Sahdev της Rystad. Επιπλέον, οι προμήθειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα είναι επίσης πιο σφιχτές εν μέσω κλεισίματος διυλιστηρίων και συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής βενζίνης, είπε.