Βρετανία: Πιέσεις σε Σούνακ να Mην Aδειοδοτήσει την κινεζική Mingyang για Eργοστάσιο Aνεμογεννητριών στη Σκωτία

Βρετανία: Πιέσεις σε Σούνακ να Mην Aδειοδοτήσει την κινεζική Mingyang για Eργοστάσιο Aνεμογεννητριών στη Σκωτία
energia.gr
Παρ, 10 Μαΐου 2024 - 10:47

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak αντιμετώπισε εκκλήσεις για να εμποδίσει τα σχέδια της Mingyang να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ανεμογεννητριών στη Σκωτία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση "αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις" της οικονομικής ασφάλειας, αφού ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Στιούαρτ ΜακΝτόναλντ προέτρεψε

χθες  τον πρωθυπουργό να σταματήσει την πρόταση "για λόγους εθνικής ασφάλειας".

Ο McDonald δήλωσε ότι απαιτείται επανεξέταση μετά από "ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή εχθρικών κρατών, όπως η Κίνα, στις κρίσιμες εθνικές ενεργειακές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου".

Ο Sunak αρνήθηκε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Mingyang, αλλά δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει "σταθερά μέτρα" για τον έλεγχο των συναλλαγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω του νόμου για την εθνική ασφάλεια και τις επενδύσεις του 2021.

Δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η νομοθεσία είχε χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η συμμετοχή της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Κίνας στην παράδοση νέων πυρηνικών σταθμών.

Ο Sunak πρόσθεσε: "Ο αξιότιμος κύριος μπορεί να είναι βέβαιος ότι είμαστε ενήμεροι για τις προκλήσεις και έχουμε ψηφίσει νόμους που μας δίνουν τις εξουσίες για να προστατευτούμε από αυτές".

Έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η πρόταση του κινεζικού ΚΑΕ για την κατασκευή μονάδας ανεμογεννητριών σε άγνωστη τοποθεσία στη Σκωτία προστέθηκε στον κατάλογο των 10 έργων της αλυσίδας εφοδιασμού που επιλέχθηκαν για αξιολόγηση κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μοντέλου Επενδύσεων του Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας Υπεράκτιας Ενέργειας της Σκωτίας (SOWEC SIM).