Ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν σχεδόν δώδεκα εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας την Τετάρτη (8 Μαΐου), προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της σοβιετικής εποχής και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέρριψε 39 από τους 55 πυραύλους και 20 από τα 21 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση, η οποία ασκεί ήδη σημαντική πίεση στο ενεργειακό σύστημα για πάνω από δύο χρόνια.

«Άλλη μια μαζική επίθεση στην ενεργειακή μας βιομηχανία!» έγραψε ο υπουργός Ενέργειας German Galushchenko στην εφαρμογή Telegram.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή του Κιέβου και ένας τραυματίστηκε στην περιοχή Κιροβοχράντ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ihor Klymenko.

Ο Galushchenko δήλωσε ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές Πολτάβα, Κιροβοχράντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίφσκ και Βινιτσκά.

Περίπου 350 διασώστες έσπευσαν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, 30 σπίτια, οχήματα δημόσιων μεταφορών, αυτοκίνητα και έναν πυροσβεστικό σταθμό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo δήλωσε ότι αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπές της ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιοχές για τους καταναλωτές και ότι θα τις επεκτείνει σε εθνικό επίπεδο για τις επιχειρήσεις κατά τις βραδινές ώρες αιχμής έως τις 11 μ.μ. (20.00 GMT).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo Volodymyr Kudrytskyi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda, δήλωσε ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καλύψουν τις ελλείψεις ρεύματος. Είπε επίσης ότι επλήγησαν ακόμα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωση της εταιρείας που παρέλειπε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς από τον κατάλογο των πληγέντων εγκαταστάσεων.

Οι διακοπές ρεύματος για τους βιομηχανικούς χρήστες, είπε, ήταν «σχεδόν σίγουρε» ότι θα συμβούν, αλλά οι διακοπές για τους οικιακούς χρήστες θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα μειώσουν την κατανάλωση.

«Πολλοί σημαντικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υπέστησαν ζημιές», δήλωσε επίσης, αναφέροντας τρεις σταθμούς που διαχειρίζεται η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Ουκρανίας, καθώς και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

«Οι ζημιές είναι σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Υπάρχει σημαντική απώλεια παραγωγής ενέργειας, τόσο σημαντική που ακόμη και οι εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη δεν θα καλύψουν την έλλειψη που έχει δημιουργηθεί στο ενεργειακό σύστημα».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι έπληξε το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας σε αντίποινα για τα πλήγματα του Κιέβου σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, οι δυνατότητες της Ουκρανίας για την παραγωγή στρατιωτικών προϊόντων, καθώς και η μεταφορά δυτικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη γραμμή επαφής, έχουν μειωθεί σημαντικά», ανέφερε το υπουργείο.

Επέτειος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy σημείωσε ότι οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν την ημέρα που η Ουκρανία γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Με αυτόν τον τρόπο το Κρεμλίνο σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, με ένα μαζικό χτύπημα, επιχειρώντας να διαταράξει τη ζωή του λαού μας με τον ναζισμό του», είπε στο νυχτερινό του βιντεοσκοπημένο διάγγελμα ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Σε προηγούμενη διαδικτυακή ομιλία του, ο Zelenskyy ξεχώρισε την περιορισμένη, όπως είπε, πρόοδο της Δύσης στον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εσόδων και ορισμένων χωρών, οι οποίες μάλιστα συμμετείχαν και στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για πέμπτη φορά στο Κρεμλίνο την Τρίτη.

Η καταπολέμηση του ναζισμού τότε, είπε, σήμαινε «ότι η ανθρωπότητα ενώνεται, αντιτίθεται στον Χίτλερ, αντί να αγοράζει το πετρέλαιό του και να έρχεται στην ορκωμοσία του».

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια φέτος, παρά τις προφανείς αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας να βρει ένα σημείο πίεσης κατά του Κρεμλίνου, οι δυνάμεις του οποίου προελαύνουν αργά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια ενδέχεται να έχουν διακόψει περισσότερο από το 15% της ρωσικής ικανότητας διύλισης πετρελαίου, δήλωσε αξιωματούχος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Αφού σφυροκόπησε το ενεργειακό σύστημα τον πρώτο χειμώνα του πολέμου, η Ρωσία ανανέωσε την επίθεσή της στο δίκτυο τον Μάρτιο, καθώς η Ουκρανία εξαντλούσε τα αποθέματα των δυτικών πυραύλων αεράμυνας.

Ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal εκτίμησε ότι περισσότερες από 800 εγκαταστάσεις θέρμανσης έχουν υποστεί ζημιές και ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί έως και 8 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις εργασίες επισκευής.

Η DTEK υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις της και ο διευθύνων σύμβουλός της, Maxim Timchenko, κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν τις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πολιτικής του πολεμικού απορρήτου που, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για περαιτέρω χτυπήματα.

Όμως ο κυβερνήτης του Λβιβ Maksym Kozytskyi δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή του στα δυτικά της χώρας, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe/Radio Liberty.

Στην κεντρική περιοχή Πολτάβα, ενεργειακή υποδομή χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτης της περιοχής Filip Pronin.

Οι κυβερνήτες της Βινιτσκά και της Ζαπορίζια δήλωσαν ότι υπέστησαν ζημιές μη στρατιωτικές υποδομές.

euractiv.gr