Shell: Σε Συνομιλίες με την Saudi Aramco για την Πώληση του Δικτύου Πρατηρίων Καυσίμων στη Σιγκαπούρη – Προς Συμφωνία 1 Δις Δολ.

Shell: Σε Συνομιλίες με την Saudi Aramco για την Πώληση του Δικτύου Πρατηρίων Καυσίμων στη Σιγκαπούρη – Προς Συμφωνία 1 Δις Δολ.
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 17:07

Ο ενεργειακός κολοσσός Shell βρίσκεται σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στα πρατήρια καυσίμων στη Μαλαισία, το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο του είδους στη χώρα, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του κλάδου που είναι σε γνώση των συζητήσεων

Όπως αναφέρει σε σχετικό αποκλειστικό του άρθρο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η συμφωνία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 δις δολάρια.

Η Shell, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Μαλαισία είναι σημαντική για την εταιρεία.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον κλάδο της κινητικότητας στη χώρα», ανέφερε σε ανανεωμένη δήλωση η εταιρεία την Τρίτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα μετά από αίτημα του Reuters.


Η Shell, με έδρα το Λονδίνο, κατέχει εξ ολοκλήρου περίπου 950 πρατήρια καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, με μόνο την κρατική Petronas της Μαλαισίας να λειτουργεί μεγαλύτερο δίκτυο.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2023 και η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγή του Reuters. Δύο πηγές με ενημέρωση για το θέμα ανέφεραν ένα πιθανό μέγεθος συμφωνίας από περίπου 4 δισεκατομμύρια έως 5 δισεκατομμύρια ringgit (844 εκατομμύρια δολάρια έως 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια).


Εκτός από τα πρατήρια καυσίμων της, η Shell πουλά βιομηχανικά λιπαντικά, παράγει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές των πολιτειών Sarawak και Sabah και είναι εταίρος κοινοπραξίας σε δύο επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η πώληση των πρατηρίων στη Μαλαισία αποτελεί μέρος των προσπαθειών του CEO της Shell Wael Sawan να επικεντρώσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες.


Η Shell έχει πει ότι θα προσπαθήσει να εκχωρήσει 500 πρατήρια καυσίμων φέτος και το επόμενο έτος.


Επίσης, σε συμφωνία με την παραπάνω προσπάθεια πώλησης των πρατηρίων καυσίμων στη Μαλαισία, σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Shell συμφώνησε να πωλήσει τις εγκαταστάσεις διύλισης και χημικών προϊόντων που έχει στη Σιγκαπούρη σε κοινοπραξία της Glencore και της ινδονησιακής εταιρείας PT Chandra Asri Pacific. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το διυλιστήριό της στο νησί Bukom στη Σιγκαπούρη, το οποίο προμηθεύει το δίκτυο.

Η Saudi Aramco δεν διαθέτει πρατήρια καυσίμων στη Μαλαισία, αν και κατέχει το 50% των 300.000 βαρελιών ημερησίως (bpd) διυλιστηρίου Pengerang στο Johor σε κοινοπραξία με την Petronas, η οποία πουλά καύσιμα στο εσωτερικό και για εξαγωγή.

Η Aramco λειτουργεί πρατήρια καυσίμων στη Σαουδική Αραβία και επίσης λειτουργεί πρατήρια καυσίμων αλλού σε κοινοπραξίες με τη γαλλική μεγάλη TotalEnergies και τη S-Oil Corp της Νότιας Κορέας.