Νορβηγία: Συμφωνία Μεταξύ Πετρελαϊκών Εταιρειών και Συνδικάτων για τους Μισθούς - Αποτρέπονται οι Απεργίες

Νορβηγία: Συμφωνία Μεταξύ Πετρελαϊκών Εταιρειών και Συνδικάτων για τους Μισθούς - Αποτρέπονται οι Απεργίες
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 15:47

Οι συνομιλίες περί μισθών μεταξύ των νορβηγικών πετρελαϊκών εταιρειών και τριών εργατικών συνδικάτων κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters στελέχη του κλάδου και των συνδικάτων, αποτρέποντας τον κίνδυνο απεργιακών κινητοποιήσεων αργότερα φέτος, που θα μπορούσαν να πλήξουν τον εφοδιασμό από τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης

Τα συνδικάτα Lederne, Safe και IE&FLT κατέληξαν όλα σε συμφωνία με τις εταιρείες, ανέφερε η Offshore Norway.

Η νέα σύμβαση αυξάνει τις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων κατά 44.000 νορβηγικές κορόνες (4.021 δολάρια), εκτός από ορισμένες προσαρμογές στις αμοιβές για υπερωρίες, ανέφεραν τα συνδικάτα.

"Είμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε το αίτημά μας για έναν σταθερό οικονομικό διακανονισμό για τους υπεράκτιους εργαζόμενους", δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της IE&FLT, Lill-Heidi Bakkerud.

Η Νορβηγία παράγει περίπου 4 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, σχεδόν εξίσου κατανεμημένα μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η σκανδιναβική χώρα έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Offshore Norway ανέφερε ότι η συνολική συμφωνία για τους μισθούς ήταν σύμφωνη με τις συμφωνίες που πέτυχαν οι εργοδότες σε άλλους κλάδους.

Οι συμφωνίες καλύπτουν 7.300 εργαζόμενους σε περισσότερες από δώδεκα πετρελαϊκές εταιρείες και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Equinor, ConocoPhillips, Aker BP και Vaar Energi.

(από capital.gr)