Ember: Μερίδιο –Ρεκόρ 30% για τις ΑΠΕ στο Σύνολο της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής το 2023

Ember: Μερίδιο –Ρεκόρ 30% για τις ΑΠΕ στο Σύνολο της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής το 2023
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 08:35

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 30% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως έφτασε το μερίδιο των ΑΠΕ το 2023 χάρη στην ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθιστώντας πιο εφικτό τον στόχο για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Ember, όπως μεταδίδει το Reuters

Η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.

Περισσότερες από 100 χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι πέρυσι συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την δυναμικότητα των ΑΠΕ έως το 2030.

Η έκθεση Global Electricity Review της Ember έδειξε ότι οι ΑΠΕ παρείχαν το 30,3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, από 29,4% το 2022, καθώς η αύξηση των έργων, ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας, αύξησε τη δυναμικότητα.

«Η αύξηση της ηλιακής χωρητικότητας που συνέβη το 2023 πραγματικά διευκολύνει την πιθανότητα να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας για τον οποίο είχε δεσμευθεί η COP28», δήλωσε ο Dave Jones, διευθυντής παγκόσμιων πληροφοριών της Ember σε συνέντευξή του.

Περισσότερες από το μισό της νέας δυναμικότητας σε ηλιακή και αιολική δυναμικότητα σε όλο τον κόσμο πέρυσι αφορούσε την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, με τη συνολική παγκόσμια παραγωγή ηλιακής ενέργειας να αυξάνεται κατά 23,2% και της αιολικής ενέργειας κατά 9,8%.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου θεωρούν ότι τα ζητήματα σχετικά με τις συνδέσεις στο δίκτυο και τις άδειες για νέα έργα πρέπει να επιλυθούν για να επιτευχθεί ο στόχος.

Η έκθεση προβλέπει ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ πηγές θα οδηγούσε σε μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά 2% το 2024, μειώνοντας, κατά συνέπεια, το ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε λιγότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2000, οπότε και ξεκινούν τα δεδομένα της Ember. «Μια μόνιμη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον αναπόφευκτη, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών του τομέα», σημειώνει η έκθεση.