FSRU Αλεξανδρούπολης: Σήμερα Τίθεται σε Λειτουργία το Εμβληματικό Έργο

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σήμερα Τίθεται σε Λειτουργία το Εμβληματικό Έργο
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 30 Απριλίου 2024 - 14:59

Έφτασε επιτέλους η ημέρα λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, της υποδομής που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου το έργο παραδίδεται σε λειτουργία, με τους επενδυτές να αναμένουν την έναρξη της φάσης προσφορών για τη συμμετοχή τους στη νέα μονάδα. Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα παραλαμβάνει LNG από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ευρωπαϊκής αγοράς, θα το αεριοποιεί, και θα το προωθεί προς τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Από πολλούς, το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως έργο-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αναμφισβήτητα, θα ανοίξει έναν νέο δρόμο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια, την ανατολική, και την κεντρική Ευρώπη

Το κόστος κατασκευής του έργου άγγιξε τα 380 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελείται ουσιαστικά από ένα δεξαμενόπλοιο, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Όσον αφορά στη διαδικασία, το ΥΦΑ θα φτάνει στον FSRU Αλεξανδρούπολης και θα αποθηκεύεται σε μία από τις τέσσερις δεξαμενές, με συνολική χωρητικότητα που φτάνει τα 153.500 κυβικά μέτρα. Το LNG θα περνάει στη φάση επεξεργασίας στις τρεις μονάδες αεριοποίησης, οι οποίες έχουν ισχύ 315.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Κατόπιν αυτού, το φυσικό αέριο θα συνδέεται με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς με έναν αγωγό μήκους 28 χλμ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, η παροχή αυτή θα προμηθεύει τη Βόρεια Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, ενώ ύστερα θα φτάνει δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και ανατολικά μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Επομένως, ο FSRU Αλεξανδρούπολης στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ως ένα μέτρο απαγκίστρωσης από τις εισαγωγές μέσω των ρωσικών αγωγών.

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στη Gastrade, μία εταιρεία με πέντε μετόχους (Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΣΦΑ, και Bulgartransgaz) που κατέχουν το 20% έκαστος. Η ΔΕΣΦΑ θα προμηθεύσει και τις αρχικές ποσότητες που θα διακινηθούν μέσω της μονάδας. Στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποβολές αιτήσεων για όσους παρόχους επιθυμούν να προμηθεύουν τη μονάδα, με τη διαδικασία να κλείνει στις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένονται οι καταθέσεις των τελικών προσφορών.

Η έναρξη λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης θέτει τον πήχη ψηλά και για τις μονάδες αεριοποιήσης που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής: το FSRU Διώρυγα Gas, το FSRU Θεσσαλονίκης, και το FSRU Θράκης.