Ο πετρελαϊκός γίγαντας Chevron ξεπέρασε τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα κέρδη πρώτου τριμήνου σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή. Αναλυτικότερα, οι αυξημένοι όγκοι παραγωγής στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν το πλήγμα στα έσοδα από τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στα καύσιμα

Η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου σημείωσε κέρδη 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 6,57 δις δολ. ή 3,46 δολ. ανά μετοχή σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν την κοινή εκτίμηση των αναλυτών κατά 2%, καθώς οι πρόσφατες εξαγορές ενίσχυσαν τους όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Chevron και η Exxon Mobil, που δημοσίευσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που υπολείπονταν του consensus των αναλυτών της Wall Street, αισθάνονται την πίεση των αδύναμων τιμών της ενέργειας και των περιθωρίων καυσίμων που μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Η πληθώρα φυσικού αερίου και ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας μείωσαν τις τιμές του φυσικού αερίου, μειώνοντας τα κέρδη. «Η παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και συνεχίσαμε να είμαστε συνεπείς με τα ορόσημα στην υλοποίηση σημαντικών έργων», ανέφερε ο CEO Mike Wirth σε γραπτή δήλωσή του.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν χάρη στην υψηλότερη παραγωγή που προέκυψε από την εξαγορά της PDC Energy, Inc και τη διατήρηση της ισχυρής παραγωγής στις λεκάνες Permian και Denver-Julesburg (DJ).

Σύμφωνα με τη Chevron, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 12%, στα 3,34 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd). Τα κέρδη από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε 5,24 δισ. δολάρια, έναντι 5,16 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Όμως τα κέρδη από την παραγωγή βενζίνης και χημικών μειώθηκαν απότομα, στα 783 εκατομμύρια δολάρια έναντι 1,8 δις δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Η διύλιση εμφάνισε ασθενέστερα περιθώρια και υψηλότερα λειτουργικά έξοδα, ανέφερε η εταιρεία. Η Chevron ανέφερε προσαρμοσμένο κέρδος ανά μετοχή 2,93 δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας την κοινή εκτίμηση των αναλυτών κατά 2,87 δολάρια.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η Chevron προσφέρθηκε να αγοράσει την Hess Corp για 53 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα προσοδοφόρα υπεράκτια κοιτάσματα της πλούσιας σε πετρέλαιο Γουιάνας.

Η συμφωνία, ωστόσο, έχει σταματήσει λόγω ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές και αμφισβητήθηκε από την Exxon Mobil, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία της Hess's Guyana. Η Exxon και οι συνεργάτες της στοχεύουν να διπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) μέχρι το τέλος του 2027.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι «η συγχώνευση με την Hess προχωρά» και σκοπεύει να πιστοποιήσει την ουσιαστική της συμμόρφωση με το δεύτερο αίτημα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. «Είμαστε βέβαιοι ότι το δικαίωμα προτίμησης δεν ισχύει για αυτή τη συναλλαγή και πιστεύουμε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στη διαιτησία», σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία.