Σουηδία: Υποψίες ότι η Ρωσία Χρησιμοποιεί Πλοία του "Σκιώδους Στόλου" της για Κατασκοπεία

Σουηδία: Υποψίες ότι η Ρωσία Χρησιμοποιεί Πλοία του Σκιώδους Στόλου της για Κατασκοπεία
energia.gr
Τετ, 24 Απριλίου 2024 - 10:54

Ο ανώτατος αξιωματικός του σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια του "σκιώδους στόλου" της για να κατασκοπεύει τους γείτονές της στη Βαλτική Θάλασσα. Εάν αληθεύει, θα πρόκειται για επανάληψη της ρωσικής παράδοσης δεκαετιών να τοποθετεί στρατιωτικό εξοπλισμό παρακολούθησης σε αλιευτικές μηχανότρατες.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τέτοια υπερεξοπλισμένα πλοία ήταν τόσο συνηθισμένα που οι ΗΠΑ τους είχαν δώσει το όνομα: "Auxiliary General Intelligence" πλοία (AGIs).

Σύμφωνα με την υποναύαρχο Ewa Skoog Haslum, ορισμένα από τα λιγότερο αξιόπιστα δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τη Ρωσία στη Βαλτική βρέθηκαν να μεταφέρουν "κεραίες και πύργους που τυπικά δεν ανήκουν" σε εμπορικά πλοία. Αυτά είναι είδη εξαρτημάτων που οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών συνδέουν με τις "υβριδικές επιχειρήσεις" της Μόσχας, μια κοινή ρωσική πρακτική κατασκοπείας. Η σοηδική υπηρεσία έχει επίσης στοιχεία ότι τα πλοία αυτά είναι εξοπλισμένα για να λαμβάνουν πληροφορίες σημάτων από τους γείτονές τους.

Ο "σκιώδης στόλος" είναι μια μεγάλη συλλογή δεξαμενόπλοιων που εξυπηρετούν τους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ανώτατο όριο τιμών της G7, το οποίο περιορίζει την τιμή ανά βαρέλι ενός φορτίου με τη βοήθεια της Δύσης στα 60 δολάρια. Για να παρακάμψουν το ανώτατο όριο, τα πλοία αυτά έχουν αλλάξει σημαία σε νηολόγια με χαμηλή επιβολή, έχουν λάβει αμφισβητήσιμη κάλυψη P&I και κλάση και συχνά αποκρύπτουν τις κινήσεις του φορτίου τους απενεργοποιώντας το AIS και πραγματοποιώντας τις μεταφορές τους.

Τα πλοία αυτά τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο και, δεδομένης της αβεβαιότητας της ασφαλιστικής τους κάλυψης, έχουν προσελκύσει τον έλεγχο των παράκτιων κρατών για τον πιθανό κίνδυνο διαρροής. Η κατασκοπεία προστίθεται στον κατάλογο των ανησυχιών.

"Είναι σαφές ότι αισθανόμαστε ότι υπάρχουν μερικές φορές άλλοι στόχοι που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους όσον αφορά το τι κινείται στη θάλασσα", δήλωσε ο Haslum στην SVT. "Αυτό που συμβαίνει τώρα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει τόσο μια τραγωδία για την ασφάλεια όσο και μια περιβαλλοντική τραγωδία".

Ο Haslum έχει προειδοποιήσει για την επικίνδυνη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική εδώ και χρόνια και έχει περιγράψει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή ως "έντονη και πολύ εύθραυστη". Ένα επίμονο παράδειγμα είναι η συνεχής παραποίηση GPS στη Βαλτική, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι προέρχεται από μια ρωσική εγκατάσταση ηλεκτρονικού πολέμου στο Καλίνινγκραντ. Αν και αυτό δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τροφοδοτεί ψευδείς θέσεις GPS στους πομποδέκτες AIS και δυσκολεύει τις αρχές να εντοπίσουν την εμπορική ναυσιπλοΐα. Περισσότερα πλοία απλά απενεργοποιούν το AIS τους στην ανατολική Βαλτική λόγω των ψευδών πληροφοριών θέσης GPS και το πρόβλημα αυτό "γίνεται όλο και μεγαλύτερο", δήλωσε ο Haslum πέρυσι.