ΙΕΑ: Δεν Αναμένει Δραματική Αύξηση των Τιμών του Αργού Λόγω της Έντασης στη Μέση Ανατολή - «Εκτός κι Αν Εμπλακούν Άμεσα Βασικές Χώρες - Παραγωγοί»

ΙΕΑ: Δεν Αναμένει Δραματική Αύξηση των Τιμών του Αργού Λόγω της Έντασης στη Μέση Ανατολή - «Εκτός κι Αν Εμπλακούν Άμεσα Βασικές Χώρες - Παραγωγοί»
energia.gr
Τρι, 23 Απριλίου 2024 - 14:09

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου, εκτός εάν εμπλακούν άμεσα βασικές χώρες - παραγωγοί, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA)

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu στην Κωνσταντινούπολη, ο Φατίχ Μπιρόλ υπογράμμισε ότι, περισσότερο και από τους κινδύνους για την προσφορά πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς καθοδηγούνται κυρίως από την πολιτική περικοπών στην παραγωγή που εφαρμόζει ο OPEC+.

«Εάν μία ή περισσότερες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση, δεν νομίζω ότι οι τιμές θα αυξηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα», σημείωσε ο Μπιρόλ. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτό το μήνα, η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε το όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023 καθώς κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που ο Μπιρόλ χαρακτήρισε ως σοβαρό κίνδυνο για πολλές χώρες παγκοσμίως, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο υψηλές παρά τη σχετικά χαμηλή ζήτηση πετρελαίου σε σύγκριση με την τελευταία διετία – δηλ. το 2022 και το 2023 - οφείλεται στη σκόπιμη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+, μια πολιτική που ακολουθεί η ομάδα των συγκεκριμένων χωρών με στόχο να κρατήσει υψηλά τις τιμές του πετρελαίου. Η παγκόσμια ζήτηση έχει οριακά αυξηθεί, κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ η παραγωγή βρίσκεται σε επίπεδο επαρκές για να καλύψει αυτό το επίπεδο ζήτησης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

Η τελευταία έκδοση της μηνιαίας έκθεσης του Οργανισμού για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή το 2024 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 770.000 bpd, φτάνοντας συ νολικά στα 102,9 εκατομμύρια bpd. Η παραγωγή εκτός OPEC+ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6 εκατομμύρια bpd, ενώ η προσφορά του OPEC+ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 820.000 bpd εάν παραμείνουν σε ισχύ οι εθελοντικές περικοπές.

«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου περνά επί του παρόντος φάση επιβράδυνσης και αναμένεται να μειωθεί στα 1,2 εκατομμύρια bpd φέτος και στα 1,1 εκατομμύρια bpd το 2025, φέρνοντας μια κορύφωση στην κατανάλωση γι' αυτή τη δεκαετία», ανέφερε η έκθεση. Ενώ αναμένεται αυστηρότερο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στην αγορά, η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται να καλυφθεί από όγκους παραγωγής από χώρες εκτός OPEC+ όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα.