Επιτυχημένη τριήμερη επίσκεψη της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα

Επιτυχημένη τριήμερη επίσκεψη της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα
energia.gr
Παρ, 19 Απριλίου 2024 - 12:58

Κλιμάκιο 36 αντιπροσώπων της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων (Svenskt Näringsliv), της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής επιχειρηματικής ομοσπονδίας της Σουηδίας, πραγματοποίησε μία επιτυχημένη τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα (15-17 Απριλίου, 2024), υπό την επιμέλεια και τον συντονισμό του Ελλληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, που είχε ως στόχο την πολύπλευρη διερεύνηση της αγοράς εργασίας,

της απασχόλησης, και της επιχειρηματικής κι εργοδοτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Οι αντιπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, εκπροσωπώντας ένα ευρύτατο επιχειρηματικό φάσμα συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της βιομηχανίας, των κατασκευών, των υπηρεσιών, του τουρισμού και των μεταφορών, συναντήθηκαν με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Tην Δευτέρα, 15 Απριλίου, το κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας υποδέχθηκε η Διοίκηση του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου μαζί με εκπροσώπους των Τακτικών Μελών Στήριξής του (Alfa Laval, Intrum Hellas, We Architectural Tank). Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, δήλωσε κατά τον χαιρετισμό της πως «η επίσκεψή αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Σουηδίας και της Ελλάδας, για μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων επί των εργασιακών, καθώς και μία σημαντική αφορμή για την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων συνεργασίας κι επενδύσεων».

Η κα Πατσιοπούλου παρουσίασε  επίσης το έργο και τους σκοπούς του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, εστιάζοντας στην επιχειρηματική δράση των Σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πολλές ελληνικές εταιρείες για διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στη Σουηδία. Τον λόγο έλαβε η  κα Beata Hammarskiöld, Ηead of Coordination and Negotiations της Συνομοσπονδίας, η οποία ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την υποστήριξή του στον συντονισμό των συναντήσεων με ελληνικούς φορείς, και ανέλυσε το σουηδικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Γιώργο Αργείτη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αργείτης παρείχε μία πολύ διαφωτιστική ανάλυση σχετικά με τον ρόλο της Γ.Σ.Ε.Ε., τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο,  ενώ παρουσίασε εκτενή στοιχεία για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού και τις προκλήσεις που αφορούν στην απορρόφησή του.

Την Τρίτη, 16 Απριλίου, το κλιμάκιο φιλοξενήθηκε από τον ΣΕΒ στα γραφεία του, για μία εποικοδομητική συνάντηση με επίκεντρο την συμβολή των επιχειρήσεων στην διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και μισθών, τον ανταγωνισμό και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.  Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης δήλωσε: «Οι δύο σύνδεσμοι Ελλάδας και Σουηδίας έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, κοινές απόψεις εντός Ευρωπαϊκών  (Businesseurope) και Διεθνών (ILO/IOE) Θεσμών, σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο αλλά και την αναγκαιότητα της ευελιξίας και της απλοποίησης που χρειάζεται κάθε αγορά εργασίας για να γίνει πιο ανταγωνιστική στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον». Ακολούθησε παρουσίαση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα από την κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ, καθώς και ανάλυση των προγραμμάτων του ΣΕΒ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του, από την κα Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις συνεχίστηκαν υπό την καθοδήγηση του κου Χρήστου Α. Ιωάννου, Συμβούλου Διοίκησης του ΣΕΒ και του του κ. Χάρη Κυριαζή, Προέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, επί της εμπειρίας τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και το Social Affairs Committee της Businesseurope.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.ΜΕ.Δ., κ. Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος περιέγραψε τον ρόλο και το έργο του οργανισμού, ενώ επεξήγησε διεξοδικά το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, την δυναμική και τους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.

Η επίσκεψη της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε με πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. Johan Borgstam, στην Πρεσβευτική Κατοικία, στις 17 Απριλίου. Ο Πρέσβης υποδέχθηκε θερμά τους καλεσμένους κι ευχαρίστησε το Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο για την ενορχήστρωση αυτής της επίσκεψης, λέγοντας πως: «Η Ελλάδα έχει ομολογουμένως αναμετρηθεί με πολλές προκλήσεις στον οικονομικό κι επιχειρηματικό τομέα, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση έχει επιτελέσει κι επιτελεί αξιοσημείωτο έργο πολλών επιπέδων  για την εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, κι αυτό αποδεικνύεται από την σταδιακή κλιμάκωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την Ελλάδα».