Η Νιγηρία Καταλήγει σε Συμφωνία με τη Shell για την Προμήθεια Μεθανόλης σε Πρότζεκτ 3,8 Δις Δολ.

Η Νιγηρία Καταλήγει σε Συμφωνία με τη Shell για την Προμήθεια Μεθανόλης σε Πρότζεκτ 3,8 Δις Δολ.
energia.gr
Πεμ, 18 Απριλίου 2024 - 18:39

Η Νιγηρία έχει συνάψει συμφωνία με τη Shell για την προμήθεια φυσικού αερίου στην σχεδιαζόμενη μονάδα μεθανόλης Brass, αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που επιλύει ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία προς την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας της χώρας, αρμόδιος για το φυσικό αέριο

Η Νιγηρία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου της Αφρικής, τα οποία ξεπερνούν τα 200 τρισεκ. κυβ. πόδια, δυσκολεύεται να αξιοποιήσει το αγαθό λόγω των περιορισμένων κεφαλαίων που διαθέτει και της έλλειψης υποδομών.

Ο Υπουργός Ekperikpe Ekpo ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Συμφωνία Προμήθειας και Αγοράς Αερίου (GSPA), κρίσιμης σημασίας για το πρότζεκτ μεθανόλης Brass, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα μετά από επιτυχημένες συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell στη Νιγηρία και στελέχη από άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες.

Η GSPA θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο εφοδιασμό φυσικού αερίου από μια κοινοπραξία που διευθύνει η Shell με αντικείμενο την μονάδα παραγωγής μεθανόλης που θα κατασκευαστεί στο νησί Brass στην πλούσια σε πετρέλαιο παράκτια πολιτεία Bayelsa. «Οι εταίροι της κοινής επιχείρησης NNPC/Shell είναι πλέον πλήρως δεσμευμένοι στην αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου για την ανάπτυξη του έργου Brass Methanol», δήλωσε ο Ekpo.

«Ο κ. Πρόεδρος [ενν. της Νιγηρίας] είναι πολύ παθιασμένος με αυτό το έργο και θέλει κάτι θετικό να συμβεί σε σχέση με το έργο Brass Methanol πριν από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο Ekpo. Το έργο περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας αερίου, μια μονάδα παραγωγής και διύλισης μεθανόλης και εγκαταστάσεις εξαγωγής προϊόντων.