Η Σερβία Εκφράζει Δυσαρέσκεια για την Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με Βάση Εισήγηση Ντ. Μπακογιάννη

Η Σερβία Εκφράζει Δυσαρέσκεια για την Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης με Βάση Εισήγηση Ντ. Μπακογιάννη
energia.gr
Τετ, 17 Απριλίου 2024 - 16:58

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποδεχτεί το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στον οργανισμό

Το σχετικό αίτημα υπερψηφίστηκε χθες με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές. Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη όπου αναφέρεται ότι το Κόσοβο πληροί τους όρους για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε "φεστιβάλ υποκρισίας" τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

"Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη" αναφέρει στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.