Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για τη στήριξη του ηλιακού τομέα στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Χάρτη. Η Χάρτα υπογράφηκε χθες στο περιθώριο της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας από την Επιτροπή - εκπροσωπούμενη από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson - τους υπουργούς ενέργειας από 23 χώρες της ΕΕ και εκπροσώπους της βιομηχανίας

και καθορίζει μια σειρά εθελοντικών δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη στήριξη του τομέα των φωτοβολταϊκών στην ΕΕ.

Οι υπογράφοντες τον Χάρτη δεσμεύονται να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών και να προωθήσουν τη δημιουργία μιας αγοράς για προϊόντα υψηλής ποιότητας που πληρούν υψηλά κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, με πλήρη σεβασμό των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ.

Η Χάρτα περιγράφει μια σειρά από στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία σχετικά με τη χρήση μη τιμολογιακών κριτηρίων σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημόσιες συμβάσεις ή άλλα σχετικά καθεστώτα στήριξης.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ηλιακή ενέργεια σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στις δράσεις της Επιτροπής για τη στήριξη της κατασκευής ηλιακών συλλεκτών στην Ευρώπη.

Τα προηγούμενα μέτρα περιλαμβάνουν μια πρόταση για μια πράξη για τη βιομηχανία καθαρού μηδενικού κόστους, η οποία έχει πλέον συμφωνηθεί προσωρινά από τους συννομοθέτες, και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιομηχανίας Ηλιακών Φωτοβολταϊκών.

Θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση και οι βιομηχανικοί στόχοι της Ευρώπης συμβαδίζουν, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.