Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς. Τα ανοικτά μέτωπα αντί να μειώνονται, αυξάνονται, ενώ έχουν πάρει μια εξαιρετικά απρόβλεπτη τροπή. Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το διπλωματικό πόκερ που εξελίσσεται για το εάν θα υπάρξει απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν και τι έκτασης θα είναι αυτή. Η Τεχεράνη είχε πει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν καθώς ήταν η απάντηση της στην πρόσφατη επίθεση στην πρεσβεία της στην Δαμασκό, προειδοποίησε ωστόσο

ότι αν το Ισραήλ απαντήσει, η αντίδρασή της θα είναι δεκαπλάσιας έντασης. Είναι σαφές ότι μια συνέχεια θα πυροδοτούσε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες στο εμπόριο- το Ιράν θα έκλεινε τα στενά του Ορμούζ-, την τιμή της ενέργειας, τον τουρισμό και την παγκόσμια οικονομία.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών με πρόσχημα ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλιακό χώρο σε προάστιο της Μόσχας. Την περασμένη εβδομάδα μπήκε στο στόχαστρο και ο πυρηνικός σταθμός στην Ζαπορίζια, με την Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του εργοστασίου και την διεθνή κοινότητα να κρατάει την ανάσα της υπό τον κίνδυνο ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο Andriy Kobolyev, πρώην επικεφαλής της Naftogaz της Ουκρανίας, δήλωσε στον Guardian ότι «η Ρωσία προσπαθεί να διεξαγάγει έναν παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο και η Ουκρανία είναι μέρος αυτού του πολέμου και αν οι αγορές αντιληφθούν ότι η Ρωσία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο… θα δείτε μια άνοδο των τιμών σε όλο τον κόσμο».

Στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν την πόλη Chasiv Yar έως τις 9 Μαΐου, δήλωσε ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi. Είναι η ημερομηνία που η Ρωσία εορτάζει τη σοβιετική νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Syrskyi είπε ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της εκεί πριν προχωρήσει προς την πόλη Kramatorsk. Το Chasiv Yar στην περιοχή του Ντόνετσκ βρίσκεται 5-10 χιλιόμετρα (3-6 μίλια) από το Bakhmut, που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο του 2023.

Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια ομάδα σκέψης στη Φιλαδέλφεια, είπε στο X ότι το Chasiv Yar πιθανότατα θα αποδειχτεί μια σημαντική μάχη.«Εάν η Ρωσία κατακτήσει την πόλη, θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον ρυθμό προέλασης βαθύτερα στην περιοχή του Ντόνετσκ ως μέρος μιας αναμενόμενης καλοκαιρινής επίθεσης. Οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει ακόμα να διασχίσουν το κανάλι για να καταλάβουν την πόλη, αλλά τώρα έχουν φτάσει στο κανάλι νοτιοανατολικά της πόλης. Η άμεση αύξηση των παραδόσεων πυρομαχικών θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη», ανέφερε με νόημα.

Καζάνι που βράζει είναι και τα Βαλκάνια με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην απόφαση του Συμβούλιο Υπουργών μετά και το πράσινο φως που έδωσε η γενική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό. Η θετική εισήγηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκάλεσε την οργή του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών πως άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ξαφνικά μετάνιωσε, ενώ ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση είναι σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας». Η ZSO είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο, κυρίως στα βόρεια της αποσχισθείσας επαρχίας. Και προβλέπεται στη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας με ευρωπαϊκή μεσολάβηση.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που το Κοσσυφοπέδιο γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης -αυτό θα αποφασιστεί από το συμβούλιο των υπουργών τον Μάιο-, η αντίδραση της Σερβίας θα είναι σφοδρή. Και σε μια τέτοια εξέλιξη ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητος πως θα αντιδράσει ο Βούτσιτς και αν θα καλέσει για βοήθεια τον ηγέτη της σερβικής οντότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Republika Srpska, Μίλοραντ Ντόντικ. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά την εκλογική του νίκη τον Οκτώβριο του 2022, ο Ντόντικ είχε κάνει λόγο για “ανεξαρτησία” της σερβοβοσνιακής περιοχής και ένωση της με την Σερβία, στα πρότυπα των δημοψηφισμάτων που οργανώθηκαν στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας. Πέρα από τις αναταράξεις στην Βοσνία, αν Βούτσιτς και Ντόντικ συμμαχήσουν δεν αποκλείεται να προκαλέσουν επεισόδια και στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές με πολύ καλή γνώση της περιοχής.

Σημειωτέον πάντως ότι η Αθήνα πήρε αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η έκθεση η οποία κατατέθηκε αφορά διεθνή οργανισμό δεν αφορά την Ελλάδα και τις σχέσεις με το Κόσοβο», τονίζουν διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι «η έκθεση δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική διπλωματία». «Είναι ένα εσωτερικό θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπη», επεσήμαναν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της Αθήνας ούτε απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε απέναντι στην Σερβία. Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη...