Η Τουρκία Φόρεσε για Μια Ακόμη Φορά τον Μανδύα του Ειρηνοποιού

Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν χάνει ευκαιρίες. Ακόμη και στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έσπευσε να εμφανιστεί και πάλι ως ο μεσάζων, που μεσολάβησε για να υπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δύο αντιπάλων. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕξ πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινώνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές». Εξάλλου, το Ιράν φαίνεται να ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, όπως τουλάχιστον δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός συγκεκριμένων ορίων»

energia.gr
Τρι, 16 Απριλίου 2024 - 20:02

Με λίγα λόγια η Άγκυρα εμφανίζεται ως αυτή που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην προετοιμασία των δύο στρατοπέδων ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Ταυτόχρονα απέφυγε αρχικώς να καταδικάσει την επίθεση λόγω των δεσμών του με το Ιράν αλλά και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Χαρακτηριστικά είναι τα ρεπορτάζ που φιλοξενούνται στον φιλοκυβερνητικό τύπο. Η αγγλική έκδοση της Hurriyet έγραψε χαρακτηριστικά « Η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Γάζα, με συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ.Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) İbrahim Kalın είχε συζητήσεις με τον επικεφαλής της CIA William Burns, εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η συνομιλία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Eid al-Fitr προηγήθηκε της άνευ προηγουμένου επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, ο Καλίν επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στις 14 Απριλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διάλογο και αποκλιμάκωση. Πηγές ασφαλείας αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και το ενδεχόμενο ανταλλαγής ομήρων. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan μετέφερε τις ανησυχίες της Τουρκίας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο της κατάπαυσης του πυρός στην επίλυση των εντάσεων Ισραήλ-Ιράν. Πηγές αποκάλυψαν ότι ο Φιντάν τόνισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την πιθανή κλιμάκωση της κρίσης και τόνισε τη σημασία της αποστολής σαφών μηνυμάτων για την αποτροπή περαιτέρω έντασης». Αυτά γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημερώσεως, προβάλλοντας την Τουρκία ως τον ειρηνοποιό της περιοχής! Την Τουρκία που έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο και διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Την Τουρκία που συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία.

Είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά η Άγκυρα επιχειρεί να υπενθυμίσει στους δυτικούς ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που ομιλεί με την Ρωσία και το Ιράν και γι αυτό δικαιούται να έχει τις πλέον παράλογες απαιτήσεις απέναντι στην Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό μάλιστα πρόκειται να «πουλήσει» ο Ερντογάν και στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου όπου και θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό σίγουρα θα προτάξει και στους Ευρωπαίους για να κερδίσει την θετική αξιολόγηση στην Σύνοδο Κορυφής με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ενώσεως και την κατάργηση της βίζας. Και με αυτόν τον αέρα της... υπερδύναμης θα υποδεχτεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό στα μέσα Μάϊου στην Άγκυρα.