Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για το περιβάλλον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Οι 40 δεσμεύσεις κυμαίνονται από την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης έως τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και τις επενδύσεις στη λεγόμενη γαλάζια οικονομία - τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και γλυκών υδάτινων πόρων για οικονομική δραστηριότητα.

Οι δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης "Our Ocea" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν περίπου 120 χώρες.

"Ο ωκεανός είναι μέρος του ποιοι είμαστε και αποτελεί κοινή μας ευθύνη", δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Virginijus Sinkevicius.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη στήριξη 14 επενδύσεων και μίας μεταρρύθμισης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Πορτογαλία αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ, καθώς και 980 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ που θα χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για τη στήριξη τεσσάρων επενδύσεων και δύο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Άλλες πρωτοβουλίες κατευθύνονται στην παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας τους.

Περισσότερες από 400 νέες δεσμεύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται έως το 1979.

(από capital.gr)