Η πιο σημαντική εξέλιξη της ημέρας στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι ασφαλώς η εκτόξευση της τιμής των futures του φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα αναφοράς, TTF, πάνω από τα 33,270 ευρώ/MWh, με ποσοστιαίο άλμα ύψους σχεδόν 7%, ενώ νωρίτερα, είχε ξεπεράσει, ενδοσυνεδριακά, ακόμη και το 8,5%. Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να παραμένουν εγγύς των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, για τα futures του Brent, του διεθνούς benchmark

για παραδόσεις επόμενου μήνα, ενώ η αντίστοιχη τιμή για την αμερικανική ποικιλία, WTI, κινείται στα όρια των 85 δολαρίων ανά βαρέλι.

Όπως είναι επόμενο, ο εκρηκτικός συνδυασμός που δημιουργούν οι  γεωπολιτικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και ζήτησης, επιδρούν αρνητικά στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων.

Ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα που παρουσιάζει χρόνιες στρεβλώσεις στην λειτουργία της εγχώριας αγοράς, που συνοδεύονται από αδιαφάνεια και παράνομες εμπορικές πρακτικές, επηρεάζονται ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης των 95 οκτανίων στην αντλία της Νομαρχίας Αθηνών διαμορφώνεται για σήμερα, Τρίτη, 16 Απριλίου, στο 1,931 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, στο 1,932 ευρώ ανά λίτρο!

Για αύριο Τετάρτη, 17 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, στο ημερήσιο δελτίο της για τις τιμές χονδρικής διϋλιστηρίου, εκτιμά ότι θα υπάρξει και νέος γύρος αυξήσεων σε όλο το φάσμ των βενζινών, στο υγραέριο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.  

Ακόμη, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα 70,02 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε για αύριο Τετάρτη, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας με νέα ισχυρή ποσοστιαία άνοδο+ 11% από το κλείσιμο της Τρίτης, 16/4.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 314,60 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, παραμένουν στην κορυφή οι ΑΠΕ με 51,4% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που ανέρχεται στο 37,1%, οι εισαγωγές που σημείωσσαν κάθετη πτώση και συμμετέχουν με 4,1%, τα υδροηλεκτρικά με σταθερή συμμετοχή 3,1% και τέλος ο «εξαφανισμένος» λιγνίτης με το απειροελάχιστο 0,1%. Ακόμη, οι εξαγωγές στις 32,099 MWh και οι εισαγωγές στις 6,522 MWh. 

Σημειώνουμε ότι σήμερα, Τρίτη, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1,1% όπως στο Βέλγιο, μέχρι σχεδόν 61%, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.