ΗΠΑ: Αυστηρότερες Απαιτήσεις από Εταιρείες που θα Παροπλίσουν Υπεράκτιες Πλατφόρμες Άντλησης

ΗΠΑ: Αυστηρότερες Απαιτήσεις από Εταιρείες που θα Παροπλίσουν Υπεράκτιες Πλατφόρμες Άντλησης
energia.gr
Τρι, 16 Απριλίου 2024 - 10:27

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (Bureau of Ocean Energy Management-ΒΟΕΜ) των ΗΠΑ άλλαξε τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης υπεράκτιου πετρελαίου και φυσικού αερίου εγγυώνται ότι θα καθαρίσουν μετά τον παροπλισμό μιας πλατφόρμας. Το κόστος αυτό είναι υψηλό και το BOEM θέλει να διασφαλίσει ότι το κόστος δεν θα βαρύνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πριν από την αλλαγή, ο οργανισμός διέθετε κάλυψη οικονομικής διασφάλισης για λιγότερο από το ένα δέκατο του εκτιμώμενου ποσού των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιθανές υποχρεώσεις παροπλισμού. Σύμφωνα με το Government Accountability Office, σύντομα θα έρθει ένα κύμα παύσης λειτουργίας γερασμένων πλατφορμών, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται και από ένα κύμα αποτυχιών μικρών εταιρειών και εγκατάλειψης των πλατφορμών τους.

"Ο Αμερικανός φορολογούμενος δεν θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνος όταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αδυνατούν να καθαρίσουν τις δικές τους δραστηριότητες. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το ομοσπονδιακό πρόγραμμα μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου εφαρμόζεται δίκαια, με λογοδοσία και διαφάνεια", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ.

Το BOEM αναφέρει ότι οι υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αλλάξει από την τελευταία επικαιροποίηση των κανόνων και ότι απαιτούνται αυστηρότερες απαιτήσεις για τις εγγυητικές επιστολές. Η πρακτική των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να πωλούν τις μισθώσεις των εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου σε μικρότερες, λιγότερο κεφαλαιοποιημένες επιχειρήσεις, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην BOEM, καθώς αυτές οι μικρές ανεξάρτητες εταιρείες μπορεί απλώς να κλείσουν την επιχείρησή τους όταν το κόστος καθαρισμού της γίνει πολύ υψηλό, αφήνοντας τον λογαριασμό στον φορολογούμενο.  

Οι νέοι κανόνες διαβαθμίζονται ανάλογα με την οικονομική υγεία μιας εταιρείας και την αξία των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της.

Όσο λιγότερο εδραιωμένη είναι η εταιρεία και όσο μικρότερης αξίας είναι τα περιουσιακά της στοιχεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμπληρωματική εγγύηση που θα πρέπει να καταθέσει για να διασφαλίσει ότι θα πληρώσει για τον παροπλισμό.

Οι πετρελαϊκές που δεν έχουν επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα θα πρέπει να βάλουν στην άκρη επιπλέον χρήματα για να καλύψουν το κόστος του καθαρισμού, χωρίς να βασίζονται στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού πεδίου στο τέλος του κύκλου ζωής του. Ακόμη και οι εταιρείες που έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματική οικονομική εγγύηση εάν τα αποδεδειγμένα αποθέματά τους αξίζουν λιγότερο από τρεις φορές περισσότερο από την υποχρέωση παροπλισμού. (Ως μέτρο σταδιακής εισαγωγής, οι σημερινοί μισθωτές πρέπει να πληρούν μόνο ένα από τα δύο αυτά κριτήρια).

Το BOEM εκτιμά ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν περίπου 400 εταιρείες - κυρίως μικρές επιχειρήσεις - και θα ωθήσουν τον κλάδο να βάλει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες οικονομικές εγγυήσεις. Το κόστος συμμόρφωσης θα ανέλθει πιθανότατα σε περίπου 400 εκατ. δολάρια ετησίως με επιτόκιο προεξόφλησης επτά τοις εκατό για τη χρονική αξία του χρήματος- για να εξομαλυνθεί η μετάβαση, η BOEM θα εφαρμόσει σταδιακά τις απαιτήσεις σε διάστημα τριών ετών για τους σημερινούς μισθωτές.