Σδούκου: Ταχύτερη Αδειοδότηση και Περισσότερες Επενδύσεις σε Νέες Υποδομές Δικτύων Ηλεκτρισμού

Σδούκου: Ταχύτερη Αδειοδότηση και Περισσότερες Επενδύσεις σε Νέες Υποδομές Δικτύων Ηλεκτρισμού
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 16 Απριλίου 2024 - 08:15

Στο ζωτικό ρόλο των ηλεκτρικών δικτύων στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την εισαγωγική παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες, 15 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, και επικεντρώθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες: τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρισμού, την ανθεκτικότητα των ενεργειακών υποδομών  και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων, με τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των νέων ηλεκτρικών δικτύων, τουλάχιστον με την ταχύτητα που απαιτείται για να υλοποιηθεί ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης.

«Η ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού  αποτελεί το στοίχημα της επόμενης πενταετίας και προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκεί μόνο η προσέγγιση των έργων, μόνο με αυστηρά, τεχνοοικονομική σκοπιά, όπως αυτή αντανακλάται από το “παραδοσιακό” εργαλείο της ανάλυσης κόστους - οφέλους. Θα πρέπει κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό των δικτύων να λαμβάνονται υπόψη πιο σύνθετοι παράγοντες, όπως οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική αποδοχή, τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και διαταραχών των προμηθευτικών αλυσίδων» είπε.

Η κα Σδούκου σημείωσε ότι παρατηρείται συχνά καθυστέρηση κατά την ανάπτυξη των έργων ηλεκτρικών δικτύων, με αποτέλεσμα να έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην αγορά όταν τελικά αυτά ολοκληρώνονται. Όπως επισήμανε, μια προσέγγιση που θα έχει τη μορφή «από κάτω προς τα επάνω», θα είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές των νέων ηλεκτρικών διαδρόμων τόσο στον άξονα Βορρά - Νότου  όσο και σε εκείνον Ανατολής - Δύσης.

Επί πλέον, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συζητήθηκε το πώς θα διασφαλιστεί και ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού δικτύου έναντι των πάσης φύσεως κινδύνων, ιδίως από τη στιγμή που οι φυσικές καταστροφές και οι γεωπολιτικές απειλές έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενη στο θέμα, δήλωσε ότι η παράμετρος της πρόληψης πρέπει να ενσωματωθεί περισσότερο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού  δικτύου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι η ταυτόχρονη παρουσία παλαιών και νέων ενεργειακών τεχνολογιών περιπλέκει, τελικά, το όλο εγχείρημα. 

Η κα Σδούκου, ανέφερε ως βασικές πτυχές των ηλεκτρικών δικτύων του μέλλοντος, την κυβερνοασφάλεια, την αποκεντρωμένη δομή που συνδέεται με τη διεσπαρμένη παραγωγή των ΑΠΕ και η οποία διεισδύει ολοένα και με ταχύτερο ρυθμό στο ενεργειακό μείγμα, το εύρωστο ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και την επαρκή διασυνδεσιμότητα. 

Σημείωσε επίσης, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να συνδράμει στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια, με καλύτερο συντονισμό μεταξύ των μελών του, την ανάπτυξη τυποποιημένων πρωτοκόλλων ασφαλείας και στρατηγικών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, καθώς και μέσω της ανάπτυξης της ικανοτήτας των χωρών που συμετέχουν στην Συμμαχία να προστατεύσουν τις λεγόμενες «κρίσιμες υποδομές.»  

Η Υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει, ακόμη, την καίρια συμβολή της Ελλάδας στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΝΑ Ευρώπης, μέσω της ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών  φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του  Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της χρηματοδότησης και απομείωσης του κινδύνου των επενδύσεων σε διασυνοριακές, ενεργειακές υποδομές. Από την πλευρά της, η κα Σδούκου τόνισε ότι χωρίς προληπτικές επενδύσεις, η απαιτούμενη επέκταση του δικτύου θα υστερήσει δομικά, σε σχέση με την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και των νέων αυξημένων φορτίων που προκύπτουν, όπως είναι για παράδειγμα, από τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών. «Οι διασυνοριακές υποδομές δικτύων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινό αγαθό της ΕΕ, με μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση στην αδειοδότηση, όπου τα κράτη - μέλη συμμετέχουν στην έγκριση της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών, μέσω κοινών διαδικασιών ταχείας παρακολούθησης» είπε χαρακτηριστικά.  

Η Υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι απαιτείται η ενεργός εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), των διαχειριστών των δικτύων των κρατών - μελών, των κυβερνήσεων, των ρυθμιστών, αλλά και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών προκειμένου να εξευρεθεί η αναγκαία μόχλευση κεφαλαίων.  

Υπογράμμισε, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του χρηματοδοτικού μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την ανάγκη για αύξηση των πόρων του, δεδομένων των αυξημένων αναγκαίων επενδύσεων.

Τέλος, στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου υπεγράφη το Solar Charter, για την ενίσχυση της στήριξης των  κατασκευαστών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ που αναδεικνύει, πέραν όλων των άλλων, την ανάγκη για μια ανθεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας στα φωτοβολταϊκά.