Η Τεχεράνη είχε εξαρχής αποσαφηνίσει πως η επίθεση της ήταν αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και πως δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια, εκτός κι αν δεχθεί νέα επίθεση. Στην ίδια γραμμή και οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους λόγους να μην επιθυμούν κλιμάκωση και γενίκευση της σύγκρουσης

Γι’ αυτό και πιέζουν το εβραϊκό κράτος να μην απαντήσει, δεδομένου ότι η ιρανική επίθεση κατά 99% αναχαιτίστηκε. Για την ακρίβεια, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μην προκαλέσει απώλειες και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην προκύψει γενίκευση. Στο Ισραήλ, όμως, η κυρίαρχη πτέρυγα στο πολιτικό σύστημα (και σε μεγάλο βαθμό και στην κοινωνία) θεωρεί ότι σήμερα έχει την ευκαιρία να πλήξει μαζικά το Ιράν, κάτι που επιδιώκει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.

Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε επιδιώξει να συμπαρασύρει και τους Αμερικανούς σε μία τέτοια περιπέτεια. Το είχαν καταφέρει –μέσω των νεοσυντηρητικών επί κυβέρνησης Μπους Jr– στο Ιράκ. Με το ψεύτικο πρόσχημα ότι το καθεστώς του Σαντάμ κατείχε βιολογικά και χημικά όπλα και ετοιμαζόταν να κατασκευάσει πυρηνικά, έσυραν τις ΗΠΑ σε έναν αδιέξοδο και κοστοβόρο πόλεμο. Όπως είναι γνωστό, μετά την εύκολη κατάκτηση της Μεσοποταμίας, στη συνέχεια οι αμερικανικές δυνάμεις κόλλησαν στο ιρακινό “ναρκοπέδιο”.

Σήμερα, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο λόγω της δεδομένης εμπλοκής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και επειδή σωστά εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βλάψει τα σφαιρικά συμφέροντά τους. Εξ ου και ο Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα στο Νετανιάχου πως οι Αμερικανοί είναι αντίθετοι με μία επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν και σίγουρα δεν πρόκειται να συμμετάσχουν.

(η συνέχεια στο slpress.gr)