Για τους εθισμένους στη σοκολάτα, κρίση δεν είναι αν το Ισραήλ θα επιτεθή ή όχι στο Ιράν αλλά πού θα πάνε οι τιμές των κυάμων κακάο, απ’ τα οποία παράγεται το σαγηνευτικό προϊόν, η σοκολάτα- ακαταμάχητη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους

Η ανατίμηση του κακάο εφέτος έχει ξεπεράσει κάθε άλλο χρηματιστηριακό αγαθό: 261% έναντι 15% του καφέ και 3% του χρυσού. Το κακάο από 3.000 $ ο   στα 10.800 εξ αιτίας της «Κλιματικής αλλαγής» που θα έλεγε ο κ. Σρέκας. Στις χώρες παραγωγής Νιγηρία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Γκάνα, Καμερούν - με εξαίρεση την Βραζιλία - η παραγωγή κακάο υποχώρησε.

Υπάρχουν  βεβαίως κι άλλα βαθύτερα αν και τυπικά αίτια για την πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Αφρικής όπως οι μετανάστευση, οι ασθένειες των φυτών , τα χαμηλά μέχρι τούδε εισοδήματα των καλλιεργητών κι η …κερδοσκοπία που ως συνήθως καραδοκεί για διαταραχή της προσφοράς όταν η ζήτηση είναι ζωηρή.

Ήρκεσε μία πτώση της παραγωγής εφέτος 11%  στην Αφρική, για να εκτοξευθούν οι τιμές του κακάο στα ύψη στις μεγάλες αγορές, της Ελβετίας και Γερμανίας, σαν να ήσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν που όμως δεν κατερρίφθησαν κατά 99% όπως υπό του Ισραήλ. Διότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του κακάο για τους σοκολατομανείς. Μόνον οι Ιάπωνες καταναλωτές το γύρισαν στο… τσάϊ!

Η κρίση της σοκολάτας δεν είναι παροδική – θα διαρκέσει τόσον χρόνο όσο χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ανατιμήσεις του κακάο και φυτευθούν νέες φυτείες. Μέχρι τότε – χρειάζεται υπομονή .Η  σοκολάτα θα μας λείψει αλλ’ όχι η συνήθεια.