Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall και η Orsted κατέληξαν σε συλλογική σύμβαση για το έργο Norddeich της δανέζικης κατασκευάστριας εταιρείας, τερματίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και του IG Metall είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο του 2023. Εν τω μεταξύ, το IG Metall είχε προχωρήσει σε πέντε προειδοποιητικές απεργίες.

Στις 3 Απριλίου, οι εργοδότες υπέβαλαν μια βελτιωμένη, όπως την θεωρούσαν, προσφορά, η οποία έφερε το επίτευγμα των διαπραγματεύσεων στις 10 Απριλίου.
"Τα μέλη του συνδικάτου ενέκριναν το παρόν αποτέλεσμα το βράδυ της Πέμπτης και σημαίνει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν περαιτέρω επεξεργασίες για τη συλλογική σύμβαση εργασίας της εταιρείας", δήλωσε το συνδικάτο.

Η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας Orsted, η Helle Sehested και ο Jörg Kubitza, ήταν πολύ ικανοποιημένοι που επιτεύχθηκε ένας διακανονισμός, πρόσθεσε.
"Πρόκειται για ένα ορόσημο για τον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Για πρώτη φορά θα υπάρξει συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους ενός φορέα εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων", δήλωσε ο Kubitza.
"Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών έδειξαν επίσης πόσο πολύπλοκα ήταν τα ζητήματα. Επομένως, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η IG Metall, ως δίκαιος διαπραγματευτικός εταίρος, κατανόησε τις προκλήσεις του κλάδου μας και που καταλήξαμε σε μια λύση που είναι βιώσιμη και για τις δύο πλευρές" πρόσθεσε.