Πιο συγκεκριμένα στις 8:30 ώρα Αθηνών το Brent διαπραγματεύετο στα $ 90.31 το βαρέλι και το WTI στα $ 85.44. Η υποχώρηση στις τιμές σε σχέση με την κορύφωση στα $92 το βαρέλι για το Brent την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν αναμενόμενη, και είναι το φυσικό επακόλουθο σε μια αγορά που ήδη την περασμένη εβδομάδα είχε προεξοφλήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο καθώς Ιράν και Ισραήλ ετοιμαζόντουσαν για κλιμάκωση και, για πρώτη φορά, απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Η αντιπαράθεση αυτή, σήμερα πλέον, μετατράπηκε σε απευθείας διένεξη μετά την Ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) το Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί (εδώ). Μια επίθεση η οποία, παρά την μαζικότητα των ΜΕΑ, με 300 και πλέον πυραύλους, απέτυχε να πλήξει τους επιλεγέντες στρατιωτικούς στόχους, κυρίως πέριξ του Τελ Αβιβ και στη έρημο της Negev, όπως είχε σωστά προβλέψει το Energia.gr (εδώ).
Να σημειωθεί ότι πριν από την Ιρανική επανάσταση του 1979 και τη άνοδο στην εξουσία των μουλάδων του Χομεϊνί, το Ιράν είχε πολύ φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ και είχε αναπτύξει στενή συνεργασία στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Δύση, κυρίως μέσω της κοινής ιδιοκτησίας αγωγού Eilat- Ashkelon. Με την άνοδο της Ισλαμικής κυβέρνησης η Τεχεράνη στράφηκε κατά του Ισραήλ το οποίο όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα αλλά έχει δηλώσει ότι θέλει τον αφανισμό του καθότι πίστευε ότι αποτελεί ένα καρκίνωμα στην περιοχή που πρέπει να επαλειφθεί.
Μετά την πλήρη αποτυχία της μεγάλης κλίμακας επιδρομής το Σάββατο βράδυ οι απειλές του Ιράν κατά του Ισραήλ εμφανίζονται πλέον ως κενό γράμμα, ενώ απεναντίας το Ισραήλ βγήκε κερδισμένο αφού απέδειξε οτι διαθέτει μια ισχυρή αεράμυνα. Επιπλέον όφελος για την IDF αποτελούν τα σημαντικά νέα στοιχεία που μπόρεσε να αποκομίσει για την ποιότητα και τεχνικές δυνατότητες των Ιρανικών ΜΕΑ.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο μέχρι σήμερα σιωπηλός 45ετής πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ εισέρχεται πλέον σε μια νέα φάση απευθείας αντιπαράθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει τον πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ δια αντιπροσώπων, δηλ. τον «άξονα της αντίστασης» που απαρτίζουν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Χαμάς της Γάζας, οι Χούθι της Υεμένης και οι πολιτοφυλακές του Ιράκ. Όπως παρατηρούν έγκυροι αναλυτές η Ιρανική επίθεση σηματοδοτεί μια διεύρυνση του πολεμικού μετώπου που αναπόφευκτα οδηγεί σε κλιμάκωση της όλης αντιπαράθεσης, παρά τις μέχρι σήμερα έντονες προτροπές της Ουάσινγκτον, και τώρα του Πεκίνου, προς τις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.
Καθώς Τεχεράνη και Τελ Αβίβ θα ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο αντιπαράθεσης- με το Ιράν έτοιμο να παίξει το τελευταίο του χαρτί αποτροπής με σχεδιαζόμενη υπόγεια δοκιμή πυρηνικής βόμβας κατά πάσα πιθανότητα στην έρημο Kavir e Lut στις ανατολικές επαρχίες - με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις γύρω χώρες, και παράλληλα το Ισραήλ να επιμένει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στην Γάζα, οι ενεργειακές αγορές εισέρχονται σε νέα φάση ισχυρής μεταβλητότητας. Στην εξίσωση διαμόρφωσης των διεθνών τιμών αργού παραμένει σταθερός παράγων η πληγείσα παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων στην Ρωσία μετά τις ζημιές που έχουν υποστεί τουλάχιστον 5 διυλιστήρια μετά τις επιδρομές Ουκρανικών drones.
Μπορεί οι τιμές να υποχωρούν σήμερα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το γεωπολιτικό ρίσκο έχει εκλείψει, και αυτό, σύμφωνα με τους άνω αναλυτές, θα οδηγεί την συμπεριφορά των αγορών κατά τις επόμενες εβδομάδες.