Οι Αυξανόμενες Ανάγκες για Πράσινη Ενέργεια Απαιτούν Νέες Μεθόδους Αποθήκευσης

Οι Αυξανόμενες Ανάγκες για Πράσινη Ενέργεια Απαιτούν Νέες Μεθόδους Αποθήκευσης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 12 Απριλίου 2024 - 08:22

«Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης» όπως λέει η γνωστή παροιμία και η αυξανόμενη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας συνεπάγεται την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αποθήκευσης αυτής της ενέργειας. Μία σειρά νεοφυών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική επιχειρούν να απαντήσουν στο πώς μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις νέες μορφές 

ενέργειας ώστε να ενισχύσουμε την τοπική ενεργειακή ασφάλεια κατά τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης.

Η ιταλική start-up Energy Dome έχει κατασκευάσει μία ενεργειακή αλυσίδα από ηλεκτρική, ηλιακή, και αιολική ενέργεια που υγροποιεί διοξείδιο του άνθρακα ώστε να το αποθηκεύσει σε ένα γιγάντιο θόλο και αργότερα το επαναεροποιεί ώστε να το μεταφέρει στους καταναλωτές. Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση κατασκευής ενός ακόμα μεγαλύτερου θόλου αποθήκευσης στη Σαρδηνία, με 40 φορές περισσότερη αποθηκευτική ικανότητα από τον πρώτο τους θόλο στο νησί. Η ολλανδική Corre Energy έχει στραφεί στα αλατοσπήλαια ως χώρους αποθήκευσης ενέργειας έως και 125 ώρες. Το 2023, η Corre Energy ανακοίνωσε μία νέα συμφωνία με την εταιρεία χημικών Solvay για τη λειτουργία τεσσάρων αλατοσπηλαίων στη Γερμανία, με δυνητική ισχύ 500MW που θα ηλεκτροδοτούν 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η φιλανδική νεοφυής επιχείρηση Polar Night Energy έχει χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια ώστε να θερμάνει τεράστιες ποσότητες άμμου, που μπορούν με τη σειρά τους να θερμάνουν τοπικά κτίρια για έως και 100 ώρες. Προ ολίγων εβδομάδων, η εταιρεία δημοσιοποίησε ένα νέο έργο στη νότια Φιλανδία με αποθηκευτική ισχύ έως και 100 MWh θερμικής ενέργειας. Η αμερικανική εταιρεία Form Energy έχει αξιοποιήσει μία γνωστή χημική διαδικασία— την οξείδωση του σιδήρου— ώστε να αποθηκεύσει ενέργεια για έως και 100 ώρες. Επί του παρόντος, η Form Energy κατασκευάζει μονάδες αποθήκευσης σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ, με συνολική ικανότητα αποθήκευσης 55 MW για 100 ώρες.

Οι εταιρείες αυτές είναι μερικά μόνο από τα ολοένα και αυξανόμενα παραδείγματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μία νέα αγορά: την αποθήκευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Αυτός ο νέος τομέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης καθώς μπορεί να λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας των ΑΠΕ. Για παράδειγμα, πώς μπορεί η συχνά νεφελώδης ή βροχερή βόρεια Ευρώπη να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια αν δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει τυχόν πλεόνασμα που παράγεται τις ημέρες που υπάρχει ηλιοφάνεια; Στην Ελλάδα, τέτοια ζητήματα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα σε διάφορες περιπτώσεις, λόγου χάρη στην αποθήκευση και χρήση πλεονάζουσας ενέργειας από ΑΠΕ μεταξύ της χειμερινής και της τουριστικής περιόδου στα νησιά.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, η ανάπτυξη μίας τέτοιας αγοράς απαιτεί και πνεύμα καινοτομίας εκ μέρους των συμμετεχόντων. Αυτό θα σήμαινε επενδύσεις και επιδοτήσεις των σχετικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, είτε αυτές προέρχονται από μεγάλες εταιρείες με μακροχρόνια τεχνογνωσία στον χώρο της ενέργειας, είτε από νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να πειραματιστούν με νέες τεχνολογίες. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί και μεγάλη δόση καινοτομίας.