Εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ θα κατασκευάσει η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, με αντάλλαγμα επιδοτήσεις δισ. από την αμερικανική κυβέρνηση, που φιλοδοξεί να αγγίξει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το τέλος της 10ετίας. O κολοσσός συμφώνησε να κατασκευάζει τα πιο προηγμένα προϊόντα του στην Αριζόνα από το 2028, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να φέρει τη δύσκολη και δαπανηρή παραγωγή τσιπ σε αμερικανικό έδαφος

Η TSMC θα κατασκευάζει τσιπ 2 νανομέτρων σε εργοστάσιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας, τη δεύτερη εγκατάσταση της εταιρείας στις ΗΠΑ (σ.σ.: η πρώτη που βρίσκεται επίσης στην Αριζόνα και ανακοινώθηκε το 2020 από την κυβέρνηση Τραμπ, θα ξεκινήσει την παραγωγή από τον επόμενο χρόνο). Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη συνολική επένδυσή της στις ΗΠΑ από 40 δισ. δολάρια σε 65 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου, για τσιπ 2 νανομέτρων ή ακόμη πιο προηγμένη τεχνολογία, το οποίο θα είναι λειτουργικό έως το 2030. Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα της προσφέρει υποστήριξη ύψους 6,6 δισ. δολαρίων σε επιχορηγήσεις και 5 δισ. δολάρια σε δάνεια, επιδοτήσεις που εμπίπτουν στον νόμο για τους ημιαγωγούς, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε μια συμφωνία για επιχορηγήσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων και δάνεια 11 δισ. δολαρίων για την Intel της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία έχει υποσχεθεί 100 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, όπου κατασκευάζεται επί του παρόντος το 90% των τσιπ αιχμής, ώθησαν τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών. «Η TSMC επεκτείνει τις κατασκευαστικές της δυνατότητες στην Αριζόνα έτσι ώστε για πρώτη φορά να κατασκευάζουμε, σε κλίμακα, τα πιο προηγμένα τσιπ ημιαγωγών στον πλανήτη εδώ στις ΗΠΑ. Ενισχύουμε μαζικά τη θέση μας στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, την ώρα που ο πρόεδρος της TSMC είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία να υποστηρίξει καλύτερα τους πελάτες της στις ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνονται ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την επένδυση ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εγχώριας προμήθειας σε ημιαγωγούς – τα μικροτσίπ που τροφοδοτούν τα πάντα, από τηλέφωνα και υπερυπολογιστές μέχρι αυτοκίνητα και μαχητικά αεροσκάφη. Αν και οι ημιαγωγοί εφευρέθηκαν στις ΗΠΑ, η παραγωγή έχει μετατοπιστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό. Η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή τσιπ, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές διακοπές εφοδιασμού. Σε μια απόδειξη αυτού του κινδύνου, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις παραδόσεις ημιαγωγών σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε υψηλότερες τιμές καταναλωτικών αγαθών.

Η Ταϊβάν βρίσκεται επίσης σε ευάλωτη θέση. Εμπειρογνώμονες της εφοδιαστικής αλυσίδας και αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πως οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας και η πιθανή στρατιωτική επίθεση εναντίον του νησιού από το Πεκίνο θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία κατασκευής τσιπ. Ενας ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε επίσης την έκθεση της βιομηχανίας σε φυσικές καταστροφές.

Η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αγγίξει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το τέλος της δεκαετίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")