Πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν μια ξεχωριστής σημασίας συνάντηση, καθώς στις 4 Απριλίου ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου συμπλήρωσε 75 χρόνια ζωής. Για τρία τέταρτα του αιώνα, το ΝΑΤΟ διαφύλαξε την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, διευρύνθηκε και προσαρμόστηκε σε συνθήκες δραματικών αλλαγών

Το ΝΑΤΟ δικαίως χαρακτηρίστηκε η πλέον επιτυχημένη αμυντική συμμαχία της σύγχρονης ιστορίας, αφού για 75 χρόνια αποτελεί το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και ασφάλειας. Σήμερα, με 32 κράτη- μέλη, μετά και την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο να προστατεύσει το ένα δισ. πολιτών μας και να προασπίσει την ειρήνη και την ασφάλεια παντού στον κόσμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη της Συμμαχίας και φιλοξένησε την πρώτη έδρα της. Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και παραμένει να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες απειλές. Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τρία μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του, στις 18 Φεβρουαρίου 1952, τότε που ο Ψυχρός Πόλεμος απειλούσε την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών στις 20 Φεβρουαρίου 1952 είπε πως «είμαστε... πεπεισμένοι ότι ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας αποτελεί το καταλληλότερο μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης και τη διαφύλαξη της δικαιοσύνης και της ελευθερίας προς εκπλήρωση των πλέον φλογερών πόθων του ελληνικού έθνους».

Με 32 κράτη-μέλη, μετά και την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο να προστατεύσει το ένα δισ. πολιτών μας και να προασπίσει την ειρήνη και την ασφάλεια παντού στον κόσμο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ελλάδα παρέμειναν στενοί εταίροι και σύμμαχοι και στο πλαίσιο των νατοϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο. Η ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είχε κατά καιρούς δυσκολίες, ιδίως μετά την εισβολή στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια. Παρά ταύτα –και όπως θα περίμενε, ίσως, κανείς από μια συμμαχία κυρίαρχων δημοκρατικών κρατών– οι εντάσεις αυτές εξομαλύνθηκαν και την επανένταξη της Ελλάδας στη στρατιωτική δομή του το 1980 ακολούθησαν 40 χρόνια συλλογικής δέσμευσης και συμμαχικής αλληλεγγύης έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και μετέπειτα.

H Ελλάδα, όπως και η Βρετανία, σταθερά ξεπερνάει τον στόχο της δαπάνης του 2% για την άμυνα, δίνοντας ένα ισχυρό παράδειγμα για τους εταίρους μας και αντεπιχείρημα έναντι όσων υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν πράττουν όσα τους αναλογούν.

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική και αμυντική μας ικανότητα. Προσαρμοζόμαστε και παραμένουμε ενωμένοι μπροστά σε νέους κινδύνους που απειλούν, όχι μόνο να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και να αμφισβητήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα και τις ελευθερίες μας.

Στη γειτονιά μας, η παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ουκρανία υπερασπίζεται το δικαίωμα της ύπαρξής της ως κυρίαρχου, δημοκρατικού κράτους και, ταυτόχρονα, το δικαίωμα όλων των λαών να ζουν ελεύθερα, χωρίς τον φόβο εξωτερικής επιβουλής.

Η Βρετανία και η Ελλάδα προσέφεραν σταθερά ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Εχουμε προσφέρει συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Εχουμε καταδικάσει τη Ρωσία στα διεθνή φόρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες και θα εξακολουθήσει να ενισχύει την υποστήριξή του. Τον Ιανουάριο συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, η οποία προβλέπει στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. στερλινών. Το Φεβρουάριο η Ελλάδα διοργάνωσε συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία. Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Εχουμε κάθε λόγο και να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα του ΝΑΤΟ τα τελευταία 75 χρόνια, και να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά. Η Συμμαχία μεγαλώνει. Πέρυσι υποδεχθήκαμε δύο νέα μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Στο Βίλνιους οι σύμμαχοι αποφάσισαν να φέρουν και την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο περίπλοκο, πιο ευμετάβλητο, το ΝΑΤΟ είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για την αποτροπή των αντιπάλων μας και για τα επόμενα 75 χρόνια. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, ώστε να αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποφασιστικά απειλές στον κυβερνοχώρο και το Διάστημα, υβριδικές απειλές, απειλές σχετιζόμενες με την τεχνητή νοημοσύνη, την παραπληροφόρηση, τις παρεμβάσεις στις δημοκρατικές κοινωνίες μας.

Το σημαντικό είναι ένα: ως εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου στο πλαίσιο ενός ενωμένου ΝΑΤΟ για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

*Ο κ. Μάθιου Λοτζ είναι πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")