Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ θα Συγκληθεί για τις Eπιθέσεις στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια

Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ θα Συγκληθεί για τις Eπιθέσεις στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια
energia.gr
Τρι, 9 Απριλίου 2024 - 13:52

Έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, στην οποία έχει καλέσει η Ρωσία προκειμένου να συζητηθούν οι επιθέσεις στον υπό ρωσικό έλεγχο Πυρηνικό Σταθμό Ζαπορίζια (ZNPP) στην Ουκρανία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όπως δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιτέθηκαν στον σταθμό, 

τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, την Κυριακή, πλήττοντας ένα κτήριο αντιδραστήρα, έχει πει ο ΔΟΑΕ (IAEA), προσθέτοντας πως η πυρηνική ασφάλεια δεν έχει επηρεαστεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει κατ΄επανάληψη η μία την άλλη ότι στοχοποιεί τη Ζαπορίζια, ενώ και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι το κάνουν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η χώρα του έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου "σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις και προκλήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εναντίον του #ZNPP".

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως ημερομηνία για συνάντηση. Οι κανόνες του Συμβουλίου αναφέρουν πως οποιαδήποτε χώρα που συμμετέχει σε αυτό, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, μπορεί να καλέσει σε μια συνάντηση. Η Τετάρτη είναι αργία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη λόγω της Ιντ αλ-Φιτρ, της μουσουλμανικής γιορτής για το τέλος του ραμαζανιού.

Το Συμβούλιο είναι το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων του ΔΟΑΕ που συγκαλείται περισσότερες από μία φορές τον χρόνο. Η Ρωσία είναι πιθανό να επιρρίψει και πάλι την ευθύνη στην Ουκρανία για τα πρόσφατα πλήγματα με drones στη Ζαπορίζια, αλλά δεν είναι πιθανό να λάβει ευρεία υποστήριξη από το Συμβούλιο, το οποίο τον περασμένο μήνα ενέκρινε ψήφισμα που καλούσε τη Ρωσία να αποσυρθεί από τον σταθμό.

Ο ΔΟΑΕ δεν απέδωσε ευθύνες για τις επιθέσεις αλλά απαίτησε αυτές να σταματήσουν.

"Τέτοιες απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σημαντικού πυρηνικού ατυχήματος και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως", δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι την Κυριακή.