Γέλεν: Ανοιχτό το Ενδεχόμενο Επιβολής Δασμών στα Κινεζικά Προϊόντα «Πράσινης» Ενέργειας

Γέλεν: Ανοιχτό το Ενδεχόμενο Επιβολής Δασμών στα Κινεζικά Προϊόντα «Πράσινης» Ενέργειας
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Δευ, 8 Απριλίου 2024 - 16:38

Σήμερα, Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Κίνα ότι η Ουάσιγκτον πιθανόν να καταφύγει στην επιβολή δασμών στα προϊόντα «πράσινης» ενέργειας της ασιατικής οικονομικής υπερδύναμης

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στο CNBC, η Γέλεν δήλωσε ότι δεν θα αποκλείσει κανένα μέτρο, συμπεριλαμβανομένων πιθανών δασμών, στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας της Κίνας.

«Δεν θα απέκλεια τίποτα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κρατήσουμε τα πάντα στο τραπέζι. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση», είπε στη συνέντευξή της στη Sara Eisen του αμερικανικού καναλιού, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς εάν η Κίνα δεν προσαρμόσει την προσέγγισή της στα κίνητρα της βιομηχανίας.

«Δεν σκέφτομαι τόσο τους περιορισμούς στις εξαγωγές, όσο κάποιες αλλαγές στη μακροοικονομική τους πολιτική και τη μείωση του ποσού των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα της τοπικής κυβέρνησης, προς τις επιχειρήσεις», είπε η Γέλεν. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού στον χώρο της πράσινης τεχνολογίας. «Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε εκτός της αγοράς και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί μας θα έχουν ευκαιρίες σε αυτούς τους κλάδους που θα είναι σημαντικοί στο μέλλον μας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης, και πρόκειται να αναχωρήσει από την Κίνα την Τρίτη. Η Γέλενα έφτασε στο Γκουανγκζού την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους καθώς συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τις ανησυχίες τους για την υπερπροσφορά επιδοτούμενων κινεζικών προϊόντων καθαρής ενέργειας – σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου - που μπορούν να εξάγουν στις διεθνείς αγορές σε μειωμένες τιμές, κάτι που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον συμμερίζονται και οι σύμμαχοι της, όπως η Ιαπωνία και η Ευρώπης, καθώς μια πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων, όπως οι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, έχουν κατακλύσει τις αγορές τους. «Είναι καλό για τις κινεζικές εταιρείες να εξάγουν σε αυτόν τον κλάδο, να τον αναπτύξουν. Αλλά μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν — επιδοτώντας υπερβολικά τις επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια υποστηρίζοντάς τες ακόμη και όταν χάνουν χρήματα… αυτό είναι κάτι που είναι απαράδεκτο από την άποψη των ΗΠΑ, και πολλοί από τους συμμάχους μας αισθάνονται το ίδιο», δήλωσε η Γέλεν μιλώντας στο CNBC.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε, εξάλλου, ότι και άλλες χώρες ενδέχεται να εξετάσουν τη δυνατότητα επιβολής εμπορικών περιορισμών στην Κίνα. Η ΕΕ διεξάγει αυτή την περίοδο έρευνα για πιθανό «ντάμπινγκ» επιδοτήσεων στα εισαγόμενα ηλεκτροκίνητα κινεζικά οχήματα, κάτι το οποίο κινδυνεύει να υπονομεύσει τη ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει να λάβει παρόμοια μέτρα, δεδομένου των ισχυρών εμπορικών της δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, σήμερα, Δευτέρα, ενόψει ενός τριήμερου ταξιδιού στην Κίνα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι είναι δύσπιστος σχετικά με την ανάγκη επιβολής δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα υπόκεινται σήμερα σε σημαντικούς δασμούς, ύψους 27,5% στις ΗΠΑ — μια πολιτική που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λόγω ανησυχιών σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών, αλλά η Γέλεν επισημαίνει ότι τώρα αυτοί υπόκεινται σε επανεξέταση μετά από αναφορές ότι ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω εν μέσω πιέσεων από Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες. Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε να περιοριστούν.

«[Η Κίνα] έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα ήθελε να τις δει μειωμένες», είπε στο CNBC η Γέλεν. Μάλιστα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα τον Μάρτιο για το εάν οι κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαν να θέτουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, ιδίως εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που μπορούν να συλλέξουν οι «ηλεκτρονικά συνδεδεμένες» τεχνολογίες αυτοκινήτων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι κινεζικές τεχνολογίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, οι αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν νομοσχέδιο που καλεί τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα ByteDance να εκχωρήσει τη δημοφιλή του εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok στις ΗΠΑ ή, σε αντίθεταη περίπτωση, να απαγορευτεί στο έδαφός τους.

Ερωτηθείσα, επίσης,. εάν πιστεύει ότι η Κίνα θα επέτρεπε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της TikTok σε αμερικανική εταιρεία ή σε επενδυτές των ΗΠΑ, η Yellen ανέφερε ότι δεν θέλει να «προκαταλάβει» τις εξελίξεις. «Πρόκειται για μια σημαντική και κερδοφόρα εταιρεία και νομίζω ότι τους ανησυχεί η προοπτική ότι θα αναγκαστούν να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως ανέφερε.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε επίσης την επιβολή μέτρων καταστολής εις βάρος άλλων κινεζικών εταιρειών που θεωρούνται αντίθετες με τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες που διαπιστώθηκε ότι βοηθούν τον ρωσικό στρατό και τις πολεμικές προσπάθειές του στην Ουκρανία. «Αυτό που έχουμε καταστήσει σαφές είναι ότι είναι απαράδεκτο για εμάς η Κίνα να υποστηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα δεν μπορεί να έχει σχέση με τη Ρωσία», είπε η Yellen. «Η Κίνα και η Ρωσία κάνουν πολλές εμπορικές συναλλαγές, [και] μεγάλο μέρος τους δεν είναι προβληματικό, αλλά ο, τιδήποτε περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας είναι απαράδεκτο για εμάς και έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον του», όπως υπογράμμισε.