Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (European Economic and Social Committee -EESC) υποστήριξε τις εκκλήσεις για διευρυμένα και εκσυγχρονισμένα ενεργειακά δίκτυα, κοινωνικοπεριβαλλοντικά κριτήρια στις δημοπρασίες και ολοκληρωμένη συμμετοχή του κοινού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αιολική ενέργεια στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Μια ισχυρή αιολική βιομηχανία θα μπορούσε να βελτιώσει την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ευημερία της ΕΕ, σύμφωνα

με γνωμοδότηση της EESC που συνέταξε ο Thomas Kattnig και εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της EESC τον Μάρτιο.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη πίεση από διεθνείς ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την αιολική βιομηχανία της και να προωθήσει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αναφέρεται στο έγγραφο.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, το μπλοκ πρέπει να επεκτείνει, να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει σημαντικά την υποδομή του δικτύου του και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει την αντίστοιχη υποδομή αποθήκευσης, προστίθεται.

Ο Kattnig δήλωσε: "Η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πράσινης μετάβασης. Η ανάπτυξη δικτύων για τη σύνδεση, τη μεταφορά και τη διανομή της αιολικής ενέργειας θα καταστήσει δυνατή την ενσωμάτωση ενός σημαντικά αυξημένου όγκου αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα".

Η αιολική ενέργεια πρέπει να θεωρηθεί ως κρίσιμη υποδομή, με όλα τα αντίστοιχα προνόμια και τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας, και όλες οι διαδικασίες έγκρισης διαγωνισμών και αδειών πρέπει να ψηφιοποιηθούν και να επιταχυνθούν επειγόντως και πλήρως, σύμφωνα με τη δήλωση.

Επιπλέον, κατά τη διοργάνωση δημοπρασιών για τον καθορισμό του τρόπου κατανομής των κονδυλίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται υψηλά κριτήρια προεπιλογής, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι υποψήφιοι συμμορφώνονται με αυστηρά περιβαλλοντικά, εργασιακά και κοινωνικά πρότυπα, αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, η EESC ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει πάντα να τηρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας, επαγγελματικής ασφάλειας, συλλογικών διαπραγματεύσεων, κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, όπως η ανάγκη προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Οι αμιγώς βασισμένες στις τιμές δημοπρασίες προωθούν έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω που βλάπτει το περιβάλλον και τους εργαζομένους και θέτει σε μειονεκτική θέση τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να συμβάλουν, για παράδειγμα μέσω επενδύσεων στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, πρόσθεσε η EESC

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή τους από κοινωνική και οικονομική άποψη και από άποψη ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβάνοντας την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών ως έβδομο πυλώνα του προτεινόμενου σχεδίου δράσης για την αιολική ενέργεια, υποστήριξε.