Ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος της Καλιφόρνιας (California Independent System Operator-ISO) συνέστησε 26 νέα έργα δικτύου με εκτιμώμενο κόστος 6,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης φάσης σύνδεσης με υπεράκτια αιολικά έργα στη βόρεια ακτή της πολιτείας.
Η πλειονότητα του κόστους που προσδιορίζεται στο σχέδιο μεταφοράς για το 2023-24, στα 4,59 δισ. δολάρια αφορά τρεις μεγάλες γραμμές μεταφοράς

για την παροχή ενέργειας που θα παράγεται από πλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά της κομητείας Humboldt.

Μικρές συνδέσεις θα μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του κόλπου, ενώ ο σχεδιασμός που έγινε από την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας προβλέπει ότι τα πρώτα αιολικά πάρκα θα αρχίσουν να παράγουν ενέργεια από το 2034 περίπου.

Τα υπόλοιπα 1,54 δισ. δολάρια προορίζονται για 19 έργα που ταξινομούνται ως "έργα με γνώμονα την αξιοπιστία" για την αντιμετώπιση της προβλεπόμενης αύξησης του φορτίου και των εξελισσόμενων συνθηκών του δικτύου καθώς ο στόλος παραγωγής μεταβαίνει σε αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Το σχέδιο βασίζεται στις προβλέψεις που δόθηκαν στον ISO το 2023 ότι η Καλιφόρνια χρειάζεται να προσθέσει περισσότερα από 85GW νέας παραγωγής καθαρής ενέργειας μέχρι το 2035.

Το έγγραφο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 9 Απριλίου, πριν η τελική έκδοση εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ISO σε ΜΊΑ συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.