Η Hyundai Motor Co και η Kia Corp υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την ινδική Exide Energy Solutions Ltd για την παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά τους οχήματα (EV) στην Ινδία. Ο νοτιοκορεατικό δίδυμο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συνεργασία του με την Exide Energy, θυγατρική της Exide Industries Ltd , έχει ως στόχο να επικεντρωθεί 

στην παραγωγή μπαταριών για τα EV τους στην Ινδία, εστιάζοντας ειδικά στις κυψέλες φωσφορικού λιθίου-σιδήρου (LFP).

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Namyang του Ομίλου Hyundai Motor στη Νότια Κορέα, παρουσία του Heui Won Yang, Προέδρου και Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Hyundai Motor και της Kia, του Chang Hwan Kim, Επικεφαλής της Τεχνολογικής Μονάδας Ενεργειακών Λύσεων Ηλεκτροκίνησης, του Duk Gyo Jeong, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αγορών Εξαρτημάτων Ηλεκτρικών Οχημάτων και του Dr. Mandar V Deo, Διευθύνοντος Συμβούλου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Exide Energy.

Η Hyundai Motor δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 3,25 τρισεκατομμύρια γουόν (2,40 δισεκατομμύρια δολάρια) για 10 χρόνια, μεταξύ άλλων για το λανσάρισμα έξι μοντέλων EV μέχρι το 2028 και σταθμών φόρτισης, ποντάροντας πολλά στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Kia σχεδιάζει να παρουσιάσει τοπικά βελτιστοποιημένα EV μικρού μεγέθους για την ινδική αγορά από το 2025, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πλούσιοι φυσικοί πόροι, προσιτά εργατικά

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι πλούσιοι φυσικοί πόροι της Ινδίας που απαιτούνται για τις αλυσίδες εφοδιασμού EV, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, καθώς και το προσιτό κόστος εργασίας προσελκύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής EV στη χώρα.

"Το μέσο εργατικό κόστος κατασκευής της Ινδίας εκτιμάται ότι είναι περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού κόστους στην Κίνα και τα τεράστια ορυχεία λιθίου της χώρας θα βοηθήσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν EV στη χώρα να προμηθεύονται καλύτερα τα απαραίτητα υλικά μπαταρίας", δήλωσε ο Shin Yoon-chul, αναλυτής της Kiwoom Securities.

Οι μετοχές των Hyundai Motor και Kia Corp διαπραγματεύονταν με άνοδο 4,0% και 4,2%, αντίστοιχα, στις 0519 GMT, έναντι ανόδου 0,4% του δείκτη αναφοράς KOSPI.