BYD: Επόμενος Στόχος τα Πίκαπ Φορτηγά για τον Κινεζικό Γίγαντα της Ηλεκτροκίνησης

BYD: Επόμενος Στόχος τα Πίκαπ Φορτηγά για τον Κινεζικό Γίγαντα της Ηλεκτροκίνησης
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 5 Απριλίου 2024 - 08:26

Δυναμική είσοδο στην αγορά των ηλεκτροκίνητων πίκαπ φορτηγών (τύπου αγροτικών οχημάτων) σχεδιάζει η κινεζική BYD, σε μία κίνηση που θα τη φέρει εκ νέου αντιμέτωπη με τους αμερικανικούς κολοσσούς Tesla και Ford. Το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί για τη διεθνή αγορά και αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2024. Εκτός από ορισμένες φωτογραφίες 

από το εξωτερικό του οχήματος, η BYD δεν έχει ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες προς το παρόν. Στις φωτογραφίες φαίνεται απλώς το νέο φορτηγό ντυμένο με πορτοκαλί και μπλε καμουφλάζ, ενώ η τιμή πώλησης του οχήματος δεν αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το φορτηγό αυτό θα ανταγωνίζεται με μοντέλα όπως το Ford Ranger,το Toyota Hilux, και το πολυσυζητημένο Tesla Cybertruck. Ωστόσο, μυστήριο παραμένει ακόμα σε ποιες αγορές θα στραφεί η BYD. Η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται επισήμως στις ΗΠΑ, δηλαδή τη μεγαλύτερη αγορά πίκαπ φορτηγών, δεδομένων και των υψηλότατων δασμών στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα οι οποίοι αγγίζουν το 27,5%. Ένας πιθανός προορισμός για τα ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια είναι η αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα η Ταϋλάνδη. Αντιθέτως, τα συγκεκριμένα μοντέλα γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικά στην Ευρώπη, κατέχοντας ποσοστό μικρότερο του 1%της συνολικής αγοράς.

H συνολική παραγωγή

Η BYD απασχολεί συχνά τη διεθνή ειδησιογραφία, κυρίως με αφορμή τον εντεινόμενο ανταγωνισμό της με την Tesla. Στο τέλος του 2023, η συνολική παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού οχημάτων έφερε την BYD μπροστά από την Tesla, παρ’ όλο που η Tesla διατήρησε την πρώτη θέση στην παραγωγή οχημάτων με μπαταρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla κατέχει ισχυρό μερίδιο της κινεζικής αγοράς ηλεκτροκίνησης, καθώς σχεδόν το 20% των συνολικών πωλήσεών της καταλήγει σε κινέζους αγοραστές. Η αναλογία αυτή ενδεχομένως να αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της κινεζικής ηγεσίας για χαλάρωση των όρων στα προσωπικά δάνεια για αγορά οχημάτων.

Πέρα από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η BYD καλείται να αντιμετωπίσει και μία σειρά πολιτικών εμποδίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μία έρευνα για τυχόν αθέμιτες πρακτικές των κινέζων κατασκευαστών στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση Biden αλλά και το Αμερικανικό Κογκρέσο έχουν υιοθετήσει μία σειρά μέτρων για να εμποδίσουν κάθε πιθανή προσπάθεια εισόδου των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην αγορά των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Κίνα πρόσφατα υπέβαλε καταγγελία εναντίον των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με αφορμή αυτές τις πολιτικές. 

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της BYD θα αναγκαστούν να λάβουν υπόψη τις νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ηλεκτροκίνησης, τόσο σε επίπεδο καταναλωτικών τάσεων, όσο και επίπεδο νομοθετικών περιορισμών.