ΗΠΑ: Δεν Έχουμε Ζητήσει Από την Ινδία να Μειώσεις τις Εισαγωγές Πετρελαίου Από τη Ρωσία – Τα Προϊόντα Διύλισης Δεν Εμπίπτουν στις Κυρώσεις

ΗΠΑ: Δεν Έχουμε Ζητήσει Από την Ινδία να Μειώσεις τις Εισαγωγές Πετρελαίου Από τη Ρωσία – Τα Προϊόντα Διύλισης Δεν Εμπίπτουν στις Κυρώσεις
energia.gr
Πεμ, 4 Απριλίου 2024 - 14:04

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ζητήσει από την Ινδία να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς στόχος των κυρώσεων και του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλε η G7 είναι να διατηρηθεί σταθερή η παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου, μολονότι θα πλήττονται, παράλληλα, τα έσοδα της Μόσχας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη

Παράλληλα, άλλο ανώτατο στέλεχος του ίδιου υπουργείου σημειώνει ότι, για τις ΗΠΑ, η πώληση σε δυτικά κράτη διυλισμένων προϊόντων που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο δεν παραβιάζει τις κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις και σταμάτησαν τις αγορές ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την προσφορά πετρελαίου στην αγορά. Αλλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε το κέρδος του Πούτιν από αυτό», δήλωσε στο Νέο Δελχί ο Eric Van Nostrand, βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την οικονομική πολιτική, αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Νόστραντ σημείωσε ότι οι αγοραστές μπορούν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο σε μεγαλύτερες εκπτώσεις εκτός του μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών, εάν δεν χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες όπως η ασφάλιση και η διαμεσολάβηση, περιορίζοντας έτσι τις διαδρομές πωλήσεων της Μόσχας. «Αυτοί (η Ρωσία) πρέπει να πουλήσουν πετρέλαιο για λιγότερα χρήματα», είπε. Οι κυρώσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τις επιλογές που διαθέτει η Ρωσία σε τρεις: να πουλήσει το πετρέλαιο της κάτω από το ανώτατο όριο τιμών, να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγοραστές εάν παρακάμψουν τις δυτικές υπηρεσίες ή να κλείσει τις πετρελαιοπηγές της, πρόσθεσε ο Nostrand.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία απαγορεύει τη χρήση δυτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, πλήττοντας τις μεταφορές όταν τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε από 60 δολ. το βαρέλι και πάνω.

Η Άννα Μόρις, αναπληρώτρια υφυπουργός αρμόδια για θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έχουν την επιλογή να αναθεωρήσουν το ανώτατο όριο τιμών ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς ή άλλους παράγοντες.

Ως μέρος του εκτεταμένου μηχανισμού κυρώσεων κατά του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον Φεβρουάριο κυρώσεις στη ρωσική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot (SCF) και σε 14 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που διαθέτει και τα οποία εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Ο Morris δήλωσε ότι τα πλοία της SCF που έχουν εντοπιστεί στους πρόσφατους γύρους κυρώσεων «διατρέχουν ασφαλώς τον κίνδυνο των κυρώσεων... τα 14 σκάφη συγκεκριμένα που έχουν κατονομαστεί είναι σκάφη υπό κυρώσεις».

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ινδία αυτή την εβδομάδα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να συζητήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών. Ερωτηθείσα για την πώληση σε δυτικά κράτη διυλισμένων προϊόντων που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο, η Morris είπε ότι αυτό δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις. «Μόλις διυλιστεί το ρωσικό πετρέλαιο, από τεχνική άποψη δεν είναι πλέον ρωσικό πετρέλαιο. Εάν διυλιστεί σε μια χώρα και στη συνέχεια αποσταλεί, από την άποψη των κυρώσεων που είναι εισαγωγή από τη χώρα αγοράς δεν είναι εισαγωγή από τη Ρωσία».