Ρωσία: Στο Μισό οι Εξαγωγές Βενζίνης μέσω Σιδηροδρόμων τον Μάρτιο μετά το Εμπάργκο Καυσίμων

Ρωσία: Στο Μισό οι Εξαγωγές Βενζίνης μέσω Σιδηροδρόμων τον Μάρτιο μετά το Εμπάργκο Καυσίμων
energia.gr
Πεμ, 4 Απριλίου 2024 - 11:40

Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές βενζίνης μέσω σιδηροδρομικών μεταφορών κατά το ήμισυ τον Μάρτιο μετά την επιβολή εμπάργκο καυσίμων, με την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και τις απρογραμμάτιστες διακοπές διυλιστηρίων να περιορίζουν την εγχώρια αγορά της, όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρείχαν δύο πηγές της αγοράς και οι υπολογισμοί του Reuters.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία επέβαλε εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από τους καταναλωτές και τους αγρότες και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων της.

Εξαιρέσεις έγιναν για τα καύσιμα που προμηθεύονταν στο πλαίσιο διακυβερνητικών συμφωνιών, μεταξύ άλλων με μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία από πηγές, τα ρωσικά διυλιστήρια εξήγαγαν περίπου 323.000 μετρικούς τόνους βενζίνης σιδηροδρομικώς τον Μάρτιο.

Η ποσότητα αυτή κατευθύνθηκε κυρίως προς τη Μογγολία, η οποία έλαβε 75.500 τόνους, το Ουζμπεκιστάν, το οποίο έλαβε 53.500 τόνους, το Τατζικιστάν, το οποίο έλαβε 47.800 τόνους, και το Κιργιστάν, με 42.300 τόνους.

Μόνο περίπου 16.500 μετρικοί τόνοι βενζίνης μεταφέρθηκαν τον περασμένο μήνα για εξαγωγή μέσω του ρωσικού λιμανιού της Βαλτικής Ust-Luga, σχεδόν 13.300 τόνοι στο λιμάνι της Αρκτικής Murmansk. Στα λιμάνια Vysotsk, Αγία Πετρούπολη και Novorossiisk, δεν μεταφέρθηκε καμία ποσότητα όπως έδειξαν τα στοιχεία από τις πηγές της αγοράς.

Οι έμποροι ανέμεναν περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών βενζίνης λόγω της εποχικής συντήρησης και των μη προγραμματισμένων διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων.

Στα τέλη Μαρτίου περίπου το 14% της πρωτογενούς ικανότητας διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας είχε σταματήσει μερικώς για επισκευές μετά από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Η ημερήσια εκτός λειτουργίας πρωτογενής ικανότητα διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,5% από τον Μάρτιο σε 4,323 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία από πηγές του κλάδου.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές βενζίνης για την εγχώρια αγορά της από τη γειτονική Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τοπικών ελλείψεων.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία έχει εκτρέψει τις προμήθειες βενζίνης που εξάγει σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Η έλλειψη ρωσικών βαρελιών θα ανοίξει χώρο στις διεθνείς αγορές για τους Ευρωπαίους πωλητές, προσθέτουν οι έμποροι.