Συμφωνία OX2-Flower για την Πώληση Εγκατάστασης Αποθήκευσης Ενέργειας 42MW στη Σουηδία

Συμφωνία OX2-Flower για την Πώληση Εγκατάστασης Αποθήκευσης Ενέργειας 42MW στη Σουηδία
energia.gr
Πεμ, 4 Απριλίου 2024 - 10:28

Η OX2 υπέγραψε συμφωνία με την ενεργειακή εταιρεία Flower για την πώληση της εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας 42MW Bredhälla στη Σουηδία. Η OX2 άρχισε την κατασκευή της εγκατάστασης στο δήμο Uppvidinge στη νότια Σουηδία, στα τέλη του 2022. Αποτελείται από μπαταρίες που χρησιμοποιούν τεχνολογία ιόντων λιθίου με συνολική χωρητικότητα 42,5MW/42,5MWh που κατανέμονται σε 20 εμπορευματοκιβώτια.

Η Bredhälla θα παρέχει επικουρικές υπηρεσίες στη Svenska Kraftnät, τη σουηδική αρχή που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, θα συμμετέχει και στις αγορές χονδρικής παρέχοντας arbitrage ενέργειας. Η συναλλαγή εξαρτάται από την έγκριση των σουηδικών αρχών και της Svenska Kraftnät και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η OX2 θα είναι υπεύθυνη για την τεχνική και εμπορική διαχείριση στο πλαίσιο 10ετούς συμφωνίας.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πώληση της Bredhälla, του πρώτου έργου αποθήκευσης ενέργειας που προέρχεται και αναπτύχθηκε από την OX2", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της OX2, Paul Stormoen.

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία είναι μια τεχνολογία που θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση".

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Flower, John Diklev, πρόσθεσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταλήξαμε σε συμφωνία για το έργο Bredhälla με την OX2.

"Αυτή η στρατηγική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό μας μας επιτρέπει να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και πηγές εσόδων για ευέλικτα περιουσιακά στοιχεία, επιταχύνοντας τελικά την ενεργειακή μετάβαση. Επιπλέον, η εξαγορά υπογραμμίζει τη θέση της Flower ως βασικού παίκτη στον κλάδο".