Επενδύσεις $ 2 δισ., την Επόμενη 10ετία για την Παγκόσμια Υπεράκτια Αιολική Βιομηχανία

Επενδύσεις $ 2 δισ., την Επόμενη 10ετία για την Παγκόσμια Υπεράκτια Αιολική Βιομηχανία
energia.gr
Πεμ, 4 Απριλίου 2024 - 09:40

Ερχονται επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία για την παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία σύμφωνα με νέα έρευνα της δανικής εταιρείας συμβούλων Brinckmann. Οι περιφερειακές πολιτικές στις μεγαλύτερες αγορές οδήγησαν την ιστορική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αναφέρει η ανάλυση, αλλά το κόστος, η τεχνολογία και η αξία θα καθορίσουν τη μελλοντική ζήτηση, αναφέρεται στη μελέτη.

Παρά τον διπλασιασμό των μέσων ετήσιων εγκαταστάσεων, η αγορά θα αντιμετωπίση πάνω από 500GW έλλειψης σε σχέση με τους φιλόδοξους κυβερνητικούς στόχους.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η ετήσια υπεράκτια ζήτηση θα εξαπλασιαστεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Κατά την ίδια περίοδο η χερσαία αγορά των ΗΠΑ ετοιμάζεται για 15GW μέσης ετήσιας ζήτησης. Επίσης η Κίνα συνέδεσε στο δίκτυο ένα ρεκόρ ισχύος 76GW το 2023, ενώ προετοιμάζεται για 100GW στο εγγύς μέλλον.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού θα κυριαρχήσουν στην ανάπτυξη τόσο στον χερσαίο όσο και στον υπεράκτιο τομέα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης, σύμφωνα με τη μελέτη. Ξεκινώντας από το 2025, ο πρώτος τομέας αναμένεται να αποκτήσει δυναμική λόγω των επενδύσεων της IRA των ΗΠΑ και των εγκρίσεων έργων ρεκόρ της Γερμανίας.

Ωστόσο, η Brinckmann αναφέρει ότι ο υπεράκτιος κλάδος βρίσκεται στο μεταίχμιο της παγκοσμιοποίησης και είναι έτοιμος να αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις το 2023, αναφέρει, καθώς πολλοί κατασκευαστές ανακοίνωσαν την ακύρωση έργων στις ΗΠΑ και αλλού.

Περισσότερες από 29 χώρες θα εγκαταστήσουν υπεράκτια αιολική δυναμικότητα τα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με 19 χώρες στο τέλος του 2022.

Η ανάλυση διαμορφώνει μια πιο φωτεινή εικόνα για τους δυτικούς κατασκευαστές, οι οποίοι, έπειτα από τέσσερα χρόνια πτώσης των παραγγελιών, ανέφεραν αύξηση το 2023, ανοίγοντας μια πορεία ανάκαμψης στις χερσαίες αγορές.

Επειτα από τρία συνεχή έτη πτώσης, οι ετήσιες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν από το 2024. Οι περισσότερες παραγγελίες που τοποθετήθηκαν στα τέλη του 2023 θα υλοποιηθούν πιθανότατα το 2025 και το 2026, δήλωσε ο Brinckmann.