Adnoc: Επέκταση της Παραγωγικής Ικανότητας του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου

Adnoc: Επέκταση της Παραγωγικής Ικανότητας του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 4 Απριλίου 2024 - 08:58

Η Adnoc, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχωρά σε επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της για πετρέλαιο και φυσικό Αέριο. Συγκεριμένα η Adnoc Gas θα δαπανήσει 13 δισ. δολάρια έως το 2029 για την επέκταση της εξαγωγικής της ικανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της.

Αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση της σχεδιαζόμενης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου Ruwais από τη μητρική εταιρεία Adnoc. Η Adnoc Gas ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 24% το τέταρτο τρίμηνο, λόγω του υψηλότερου όγκου πωλήσεων και των υψηλότερων τιμών.

Για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της,  Adnoc έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, με την έναρξη λειτουργίας του υπεράκτιου μπλοκ Belbazem, που το εκμεταλλεύεται η Al Yasat Petroleum, μια κοινοπραξία μεταξύ της Adnoc και της China National Petroleum Corporation.

Το μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τα κοιτάσματα Belbazem, Umm Al Salsal και Umm Al Dholou, θα παράγει 45.000 bpd ελαφρύ αργό πετρέλαιο και 27 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα. Αυτό είναι περίπου το ένα τοις εκατό της συνολικής δυναμικότητας της Adnoc, ή περίπου το ένα δέκατο του εναπομείναντος κενού για την επίτευξη του στόχου των 5 εκατομμυρίων bpd έως το 2027.

Η Adnoc Distribution, ο βραχίονας λιανικής πώλησης καυσίμων του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα, έχει ορίσει νέα μερισματική πολιτική, για την καταβολή του μεγαλύτερου ποσού των 700 εκατομμυρίων δολαρίων ή του 75% των καθαρών κερδών της ετησίως. Τα μερίσματα για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους θα ανέλθουν σε 350,14 εκατ. δολάρια. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 61,4%, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις καυσίμων.