33 Νέα Πηγάδια σε Λειτουργία σε Μεγάλο Κοίτασμα Σχιστολιθικού Αερίου στην Κίνα

33 Νέα Πηγάδια σε Λειτουργία σε Μεγάλο Κοίτασμα Σχιστολιθικού Αερίου στην Κίνα
energia.gr
Τετ, 3 Απριλίου 2024 - 18:39

Το πεδίο παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου Fuling στην πόλη Τσονκίνγκ της Κίνας έθεσε σε λειτουργία 33 νέες πηγάδια στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 50% περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την τοπική θυγατρική της Sinopec Jianghan Oilfield, που αποτελεί τον κύριο διαχειριστή της ανάπτυξής του

Κατά την ίδια περίοδο, το εν λόγω πεδίο παραγωγής φυσικού αερίου, είχε παραγωγή 1,819 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, από τα οποία τα 1,745 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πωλήθηκαν άμεσα, σύμφωνα με την εταιρία ανάπτυξης του Fuling.

Πρόκειται για το πρώτο πεδίο παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε μεγάλη κλίμακα στην Κίνα, η εμπορική ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 2014.

Το Fuling είναι σήμερα μία πηγή καθαρής ενέργειας για περισσότερες από 70 πόλεις κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Ποταμού Γιανγκ-Τσέ-Γιάνγκ στην Κίνα. Τα αποδεδειγμένα αποθέματά του που υπολογίζονταν, στα τέλη του 2023, σε σχεδόν 900 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το Oilprice.com. Η ποσότητα δεν θεωρείται μεγάλη για τα δεδομένα της κατανάλωσης της Κίνας —η οποία το πρώτο οκτάμηνο του 2023 ανερχόταν σε σχεδόν 260 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα —, αλλά σίγουρα δεν αμελητέα, ειδικά ν ληφθεί υπ' όψιν ότι η περυσινή παραγωγή του ήταν αυξημένη κατά 182% σε σχέση με την παραγωγή του 2022. Γενικότερα, η Κίνα εργάζεται για την ανάπτυξη περισσότερων μη συμβατικών πόρων φυσικού αερίου.

Το 2022, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας ανήλθε σε 364,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 87,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καλύφθηκαν από εισαγωγές LNG και 62,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από εισαγωγές αγωγών, ή 41% του συνόλου των αναγκών της χώρας.