Ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται να είναι η βασική αιτία πίσω από τις αυξητικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κατέγραψαν εφέτος το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019, με την αισιοδοξία να ξεκινά από τη Wall Street, και να εξαπλώνεται στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI έχει αυξηθεί κατά 7,7% από την αρχή του έτους, ενώ η διαφορά ανάμεσα σε μετοχές και ομόλογα είναι η υψηλότερη οποιουδήποτε τριμήνου από το 2020. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με θετικό ρεκόρ σε πάνω από 20 περιπτώσεις στο διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2024.

Όπως προαναφέρθηκε, η κινητήριος δύναμη αυτής της εντυπωσιακής ανόδου των μετοχών είναι η αισιοδοξία για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι κατασκευαστές τσιπ είναι ιδιαίτερα κερδισμένοι, με τις μετοχές του κολοσσού Nvidia να αυξάνονται κατά  82,5% το προηγούμενο τρίμηνο και την εταιρεία να προσθέτει ένα 1 τρις δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της, ξεπερνώντας τα 2 τρις δολάρια συνολικά.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 16% το πρώτο τρίμηνο, προσεγγίζοντας τις τιμές ρεκόρ του 1989. Στην Ευρώπη, οι δείκτες FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dax στη Γερμανία, CAC 40 στη Γαλλία, and Ibex 35 στην Ισπανία αυξήθηκαν επίσης ραγδαία, περί το 10% έκαστος.

Με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, η άνοδος των μετοχών μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και η αποφυγή της ύφεσης. Με την πλειοψηφία των επενδυτών να δηλώνουν αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του 2024, αυτό το κύμα ανόδου των μετοχών φαίνεται ότι δεν θα υποχωρήσει άμεσα.