Η TotalEnergies ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης μπαταριών 25MW στο Feluy του Βελγίου. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten επισκέφθηκε το διυλιστήριο BESS της εταιρείας στην Αμβέρσα. Το νέο έργο θα αναπτυχθεί σε χώρο αποθηκών της TotalEnergies στο Feluy.

Θα έχει ισχύ 25MW και χωρητικότητα 75MWh, χάρη στα 40 δοχεία ιόντων λιθίου Intensium Max High Energy που προμηθεύει η Saft. Η έναρξη λειτουργίας αναμένεται στα τέλη του 2025. Αυτά τα δύο έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση ύψους σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, θα αυξήσουν την αποθηκευτική ικανότητα της TotalEnergies στο Βέλγιο σε 50MW/150MWh.

Οι χώροι παίζουν βασικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ευελιξία και συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων συμφόρησης του δικτύου, δήλωσε ο κατασκευαστής. Ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, οι οποίες απαιτούν λύσεις όπως αυτές για την αντιστάθμιση της διαλείψεως τους.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτό το νέο έργο αποθήκευσης στο Feluy, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη του έργου μας στην Αμβέρσα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος, ολοκληρωμένης ενέργειας της TotalEnergies Olivier Jouny.

"Τα έργα αυτά συνάδουν πλήρως με τη στρατηγική μας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά και παγκοσμίως.