Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προανήγγειλε την Τρίτη μία σημαντική επέκταση στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Fadhili, στα ανατολικά της χώρας. Ο πετρελαϊκός κολοσσός προχώρησε σε ανάθεση συμβάσεων μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του εργοστασίου φυσικού αερίου Fadhili, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Το έργο αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα επεξεργασίας του εργοστασίου από 2,5 σε μέχρι και 4 δισεκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια την ημέρα», πρόσθεσε. Η πρόσθετη ικανότητα επεξεργασίας της εταιρείας αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική παραγωγής φυσικού αερίου, στοχεύοντας σε αύξηση άνω του 60% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η επέκταση του εργοστασίου, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2027, αναμένεται επίσης να προσθέσει 2.300 μετρικούς τόνους την ημέρα στην παραγωγή θείου.

Σχολιάζοντας το έργο, ο Wail Al Jaafari, εκτελεστικός αντιπρόεδρος τεχνικών υπηρεσιών της Aramco, δήλωσε: «Μαζί με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, προωθούμε τον στόχο μας να αυξήσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου». «Η επέκταση υποστηρίζει επίσης τις φιλοδοξίες μας να αναπτύξουμε δραστηριότητα στο υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ τα σχετικά υγρά από αέριο αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για την πετροχημική βιομηχανία», δήλωσε ο Al Jaafari.

Ας σημειωθεί ότι η Aramco προχώρησε νωρίτερα στην ανάθεση βασικών συμβολαίων EPC για την επέκταση της μονάδας του Fadhili στις εταιρείες Samsung Engineering, GS Engineering & Construction και Nesma & Partners, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόοδο του έργου.