«Η Τεχνητή Νοημοσύνη Επιταχύνει την Ενεργειακή Μετάβαση», Λένε Ειδικοί της Βιομηχανίας

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη Επιταχύνει την Ενεργειακή Μετάβαση», Λένε Ειδικοί της Βιομηχανίας
του Nicholas Fearn / Financial Times
Τρι, 2 Απριλίου 2024 - 17:36

Οι εταιρίες ενέργειας αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Και ήδη, αυτό μεταμορφώνει κρίσιμες λειτουργίες: από τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και την πρόβλεψη μηχανικών λαθών

Στο μεταξύ, η χρήση αυτής της τεχνολογίας δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργασίας για ειδικούς σε θέματα ηθικής σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, προγραμματιστές, και μηχανικούς δεδομένων σε ολόκληρο τον τομέα.

Τομείς πιθανής αξιοποίησης της ΤΝ: Παρακολούθηση εκπομπών, διαμόρφωση/ δρομολόγηση υποδομών, διαχείριση προμηθειών, κυβερνοασφάλεια

Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έφτασαν τους 37,4 δισεκ. τόνους το περασμένο έτος– μία αύξηση 410 εκατ. τόνων, ή 1,1%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2022– πολλές εταιρείες ψάχνουν τρόπους με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους.

Για παράδειγμα, η Shell, έχει αναπτύξει ένα εργαλείο ΤΝ για την παρακολούθηση των εκπομπών μεθανίου. Αυτό «χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τον άνεμο και τις συγκεντρώσεις ώστε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την προέλευση και την ποσότητα που απελευθερώνεται», εξηγεί ο Dan Jeavons, αντιπρόεδρος για θέματα υπολογιστικής επιστήμης και ψηφιακής καινοτομίας στην εταιρεία πετρελαίου και αερίου.

Η ΤΝ θα βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργειακών συστημάτων με το «να μειώσει την ισχύ που χρειάζεται να παραχθεί», προσθέτει. Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργήσει «εντελώς νέα ενεργειακά συστήματα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα» και να επιτρέψει στους παρόχους να ελέγχουν τις δεξαμενές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Gert Vermeiren, εκτελεστικός διευθυντής περιβάλλοντος, νερού, και ενέργειας για την Ευρώπη στη συμβουλευτική εταιρεία Aecom στον χώρο των παγκόσμιων υποδομών, αναφέρει ότι η ΤΝ θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια των ενεργειακών υποδομών. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί που δουλεύουν με αγωγούς και δίκτυα ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ για «να δημιουργήσουν μία λίστα βιώσιμων διαδρομών σε δευτερόλεπτα» αντί για αρκετές ημέρες.

Επιπροσθέτως, η ΤΝ προσφέρει στους μηχανικούς λειτουργιών «μία πιο στρατηγική και ολική σε επίπεδο δικτύου εικόνα της παροχής ενέργειας», επιτρέποντάς τους να αναλύσουν τα μοντέλα παραγωγής και χρήσης ενέργειας ώστε «να σχεδιάζουν την παροχή πιο αποτελεσματικά» και να εξισορροπούν «τη χρήση διαφορετικών πηγών παραγωγής χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα σε ένα δυναμικό περιβάλλον.» Όπως προσθέτει: «Για τον πελάτη αυτό σημαίνει ότι η παροχή είναι πολύ πιο αξιόπιστη.»

Οι διαχειριστές ενεργειακών υποδομών μπορούν να επωφεληθούν από τα εργαλεία ΤΝ, καθιστώντας δυνατό το να προβλεφθούν σφάλματα στο σύστημα και αντίστοιχα, να ελέγχονται και να διορθώνονται κατάλληλα. «Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και της ασφάλειας επίσης», αναφέρει ο Vermeiren.

Ο πάροχος SSE, που εδρεύει στη Σκωτία, έχει παρατηρήσει ότι οι ενεργειακές προβλέψεις που προέρχονται από την ΤΝ είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία για «να προβλέψει τη χρήση ενέργειας στο επίπεδο του χειριστή του συστήματος διανομής» και αναλύει «τη μελλοντική ενεργειακή ζήτηση σε τοπικό επίπεδο» όπως σημειώνει η διευθύντρια ψηφιακών υπηρεσιών της SSE Energy Solutions, Eunice Mabey. Προσφέρει στις επιχειρήσεις «μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στη μελλοντική τους ζήτηση και κόστος, ενώ επιτρέπει την ενεργειακή ευελιξία.»

Η εταιρεία χρησιμοποιεί την ΤΝ και για να βελτιστοποιήσει τα μεγάλα συστήματα παραγωγής ενέργειας στην υγεία και την εκπαίδευση. «Η ΤΝ αναλύει την προηγούμενη ενεργειακή επίδοση και λειτουργία προκειμένου να παραγάγει βελτιωμένα προγράμματα ώστε να μειώσει το κόστος της ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα», εξηγεί η Mabey.

Η Mona Schroedel, διευθύνουσα σύμβουλος στη βρετανική δικηγορική εταιρεία Freeths, αναφέρει ότι οι αλγόριθμοι που λειτουργούν μέσω ΤΝ θα μπορούσαν να απλοποιήσουν την έρευνα για το εμπόριο ενέργειας– με το «να εξετάζουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να βρίσκουν μοτίβα και αποκλίσεις.» Θεωρεί ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις εταιρείες ενέργειας να παρακολουθούν και να εντοπίζουν απειλές κυβερνοασφάλειας, οι οποίες εντείνονται σε έκταση και περιπλοκότητα.

Η Amanda Ahl, σύμβουλος δικτύων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον ερευνητικό οργανισμό ενεργειακής μετάβασης Bloomberg NEF, αναμένει ότι η ΤΝ «θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον σχεδιασμό και προγραμματισμό δικτύων.» Η Ahl δηλώνει ότι ο εν λόγω τομέας «άγγιξε το 7% των δραστηριοτήτων ΤΝ στον τομέα της ενέργειας το 2023.»

Δημιουργούνται θέσεις εργασίας: Διαμορφωτές μοντέλων συστημάτων, υπεύθυνοι ηθικής, ειδικοί κυβερνοασφάλειας

Καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να ενσωματώνουν την ΤΝ στις καθημερινές λειτουργίες τους, πολλές θα χρειάζονται προσωπικό με δεξιότητες στην επιστήμη δεδομένων και την ανάπτυξη ΤΝ για να δημιουργήσουν «την επόμενη γενιά μοντέλων πρόβλεψης», σύμφωνα με τον Δρ. Augustine Ikpehai, λέκτορα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

Ο Muhammad Wakil Shahzad, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Μηχανικών Κατασκευών του Πανεπιστημίου Northumbria, συμφωνεί ότι οι μηχανικοί κατασκευής μοντέλων συστημάτων θα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση. Οι εταιρείες θα χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να εφαρμόζουν μοντέλα ΤΝ και υπολογιστικής για «την προσομοίωση και βελτιστοποίηση περίπλοκων συστημάτων ενέργειας και τελικής χρήσης», όπως αναφέρει, καθώς και αναλυτές δεδομένων που μπορούν «να εξάγουν πληροφορίες ώστε να βελτιστοποιούν την παραγωγή, κατανομή, και κατανάλωση ενέργειας.»

Όμως, για να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοι ΤΝ δεν χρησιμοποιούνται για τους λάθος λόγους, οι εταιρείες ενέργειας πρέπει επίσης να διορίσουν και υπεύθυνους ηθικής της ΤΝ, όπως δηλώνει ο Derreck Van Gelderen, υπεύθυνος ΤΝ για την ενέργεια στη συμβουλευτική εταιρεία PA Consulting. Αναφέρει ότι η δουλειά τους θα είναι να διασφαλίσουν ότι «τα συστήματα ΤΝ σχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται με δίκαιο, διαφανή, και υπεύθυνο τρόπο.»

Οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας θα παίξουν επίσης μεγαλύτερο ρόλο στο να διατηρηθούν οι μελλοντικές ενεργειακές υποδομές ασφαλείς από τις αυξανόμενες διαδικτυακές απειλές, σύμφωνα με τον Kumar Parakala, πρόεδρο των ειδικών στον ψηφιακό μετασχηματισμό GHD Digital: «Καθώς οι κακόβουλοι δρώντες εξαπολύουν πιο εξεζητημένες επιθέσεις εναντίον των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού τομέα, η ζήτηση για τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας θα αυξηθεί στα πλαίσια της προσπάθειας να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά στις γνώσεις, τις ικανότητες, και τις προσεγγίσεις.

Χάνονται θέσεις εργασίας: Προσωπικό ελέγχου και συντήρησης

Ενώ η άνοδος των ενεργειακών συστημάτων και υποδομών που λειτουργούν μέσω ΤΝ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αυτό θα συμβεί σε βάρος των πιο παραδοσιακών θέσεων. Ο Ikpehai αναμένει ότι η ΤΝ θα εκτοπίσει ειδικά τις θέσεις χαμηλών ικανοτήτων στον τομέα της ενέργειας.

Για παράδειγμα, οι εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν drones και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης για τον χειροκίνητο έλεγχο γραμμών και σωληνώσεων μεταφοράς. Εντούτοις, οι άνθρωποι θα χρειάζονται ακόμα για να ελέγχουν και να επιθεωρούν τα αποτελέσματα που παράγονται από αυτά τα συστήματα, προσθέτει.

Παραδοσιακές θέσεις ελέγχου και συντήρησης που εκθέτουν τους ανθρώπους σε επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα θα έπρεπε να αυτοματοποιηθούν, τονίζει ο Van Gelderen. Σημειώνει ότι η δομή διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων Sellafield στην Cumbria χρησιμοποιεί ένα ρομπότ που λειτουργεί με ΤΝ για να κρατήσει ασφαλείς τους χειριστές του.

Όμως, ο Parakala αναφέρει ότι είναι πιθανό ο τομέας του πετρελαίου να επηρεαστεί περισσότερο από τις απώλειες θέσεων που σχετίζονται με την ΤΝ. Σε αυτόν τον χώρο, η μηχανική εργασία «αντικαθίσταται από την αυτοματοποίηση μέσω της ρομποτικής και της ΤΝ.»

Γενικότερα, η ΤΝ θα αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες εργασίες συντήρησης σε τομείς όπως η λειτουργία εργοστασίων και εργασίες που πραγματοποιούνται από τους χαμηλόβαθμους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Tom Fairbairn, γνωστό μηχανικό στην πλατφόρμα Solace, η οποία ασχολείται με τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι στην ενεργειακή βιομηχανία που θα επηρεαστούν από αυτές τις απώλειες θέσεων εργασίας, θα μπορούσαν να μετεκπαιδευτούν σε τομείς «όπου η ανθρώπινη κριτική ικανότητα, η δημιουργικότητα, και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων είναι αναντικατάστατες».