Ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Πυρηνική Ενέργεια Εκδηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Πυρηνική Ενέργεια Εκδηλώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
energia.gr
Δευ, 1 Απριλίου 2024 - 16:40

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσεγγίσει ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και την Βρετανία, για εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στις υποδομές πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες

Στο πλαίσιο της προσέγγισής τους, τα ΗΑΕ συζήτησαν την ιδέα να γίνει η κρατική Emirates Nuclear Energy Company (ENEC) μειοψηφικός επενδυτής σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία πυρηνικής ενέργειας, ανέφεραν οι πηγές. Ζήτησαν ανωνυμία επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η ENEC φιλοδοξεί να γίνει μια διεθνής εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που θα κατέχει μειοψηφικά μερίδια σε υποδομές πυρηνικής ενέργειας άλλων χωρών, χωρίς να τις διαχειρίζεται ή να τις λειτουργεί, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Η ENEC, που ανήκει στην ADQ του Άμπου Ντάμπι, διεξάγει συζητήσεις για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσαν οι πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις, χωρίς να διευκρινίσουν.

Οι πλούσιοι σε μετρητά παραγωγοί πετρελαίου Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους από τα ορυκτά καύσιμα. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αναζητά πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις στο μεγάλης κλίμακας πυρηνικό έργο Sizewell C που κατασκευάζει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF στη νοτιοανατολική Αγγλία, αφού εξαγόρασε έναν κινεζικό χρηματοδότη.

Τα ΗΑΕ και η Βρετανία υπέγραψαν τον Δεκέμβριο το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης για την πολιτική πυρηνική συνεργασία κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, όπου περισσότερες από 20 χώρες συμφώνησαν σε μια δέσμευση να τριπλασιάσουν την πυρηνική ικανότητα μέχρι το 2050.

«Το Sizewell C αποτελεί κρίσιμο μέρος της ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου για νέα πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι κεντρική στα σχέδιά μας για την επίτευξη ενός χαμηλού κόστους, καθαρού και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας«, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου για την ενεργειακή ασφάλεια και το Net Zero.

«Η εμπορική δομή του έργου υπόκειται σε συνεχή ανάπτυξη και σε συζητήσεις με εμπορικά ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω.

Στο πλαίσιο των «διεθνών σχεδίων ανάπτυξης και επενδύσεων, η ENEC συνεργάζεται με πλήθος εταίρων για να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας τόσο σε νέα πολιτικά πυρηνικά έργα όσο και σε πολιτικές πυρηνικές τεχνολογίες και συναφείς τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως το καθαρό υδρογόνο», ανέφερε η ENEC σε δήλωσή της στο Reuters.

Η EDF αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η EDF βρίσκονται «σε καλό δρόμο» για να συγκεντρώσουν 20 δισεκατομμύρια λίρες (25,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Sizewell C μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ένας υπουργός ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου στους Financial Times τον Ιανουάριο, χωρίς να κατονομάσει τους επενδυτές. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βάλει σε σειρά επενδυτές από το Αμπού Ντάμπι για το Sizewell C, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου πέρυσι.

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι, μεταξύ των προτάσεων, η ENEC θα μπορούσε επίσης να είναι εταίρος στην ανάπτυξη νέων υποδομών πυρηνικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένης της σχετικά πρόσφατης εμπειρίας της στην κατασκευή μιας εγκατάστασης.

Η ENEC επέβλεψε την κατασκευή του μοναδικού πυρηνικού σταθμού των ΗΑΕ, ο οποίος κατασκευάστηκε στο Άμπου Ντάμπι από την Korea Electric Power Corp (KEPCO) και άρχισε να λειτουργεί εμπορικά το 2021.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας – μιας πηγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα – σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα και να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Ωστόσο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένα όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Η έλλειψη επενδύσεων, οι υπερβάσεις κόστους και οι καθυστερήσεις έχουν επίσης ταλαιπωρήσει τα πρόσφατα έργα.

Η υποστήριξη της ENEC από ένα πλούσιο κράτος του Κόλπου θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι επενδυτικές προκλήσεις. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πολιτικές αντιδράσεις για μια επένδυση σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Οι κρατικές επενδύσεις των Εμιράτων προκάλεσαν πρόσφατα ανησυχίες στη Βρετανία, η οποία εμπόδισε την εξαγορά της εξέχουσας συντηρητικής εφημερίδας Telegraph από το κράτος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διαπίστωσε επίσης ότι μια πρόσφατη επένδυση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών E& που συνδέεται με το κράτος των ΗΑΕ δημιουργούσε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αν και ενέκρινε τη συμφωνία.

(από euractiv.gr)