Στην αγορά 2,8 εκατ. βαρελιών αργού προέβησαν οι ΗΠΑ ώστε να αναπληρώσουν τα εξασθενημένα τους αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ξαναγεμίζει σταδιακά το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας το οποίο άγγιξε ιστορικό χαμηλό 40ετίας μετά την άνευ προηγουμένου υποχώρηση των επιπέδων αργού που διαθέτει μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε την αποδέσμευση- ρεκόρ 180 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα παροχή πετρελαίου έκτακτης ανάγκης ενόψει του αυξανόμενου κόστους λιανικής βενζίνης. Τώρα, μολονότι οι τιμές των αντλιών είναι και πάλι σε άνοδο, το Υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευτεί να ξαναγεμίσει τις τεράστιες δεξαμενές των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας, οι οποίες παραμένουν περίπου μισοάδειες.

Η σχετική ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη ανεβάζει τη συνολική ποσότητα πετρελαίου που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ για τα αποθέματά τους από πέρυσι στα 32,3 εκατομμύρια βαρέλια. Η μέση τιμή που έχει καταβάλει το υπουργείο Ενέργειας υπολογίζεται ότι βρίσκεται κάτω από τα 77 δολ. το βαρέλι, τιμή χαμηλότερη από τη μέση τιμή των 95 δολαρίων στην οποία πούλησε το 2022, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ «θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς και τις ανταγωνιστικές προσφορές για να διασφαλίσει ότι η το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου μας συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή του όταν τού ζητηθεί». Το Υπουργείο αναφέρει ότι ξόδεψε σχεδόν 226 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά αυτών των ποσοτήτων - κάτι που σημαίνει μέση τιμή περίπου 81 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία υπερβαίνει τον στόχο που είχε προεξαγγελθεί νωρίτερα, για αγορά πετρελαίου στα 79 δολάρια ή και χαμηλότερα, με σκοπό την αναπλήρωση του αποθέματος.

Οι νέες ποσότητες αργού πετρέλαιο θα παραδοθούν στις δεξαμενές αποθήκευσης του Big Hill στο Τέξας από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Θυγατρική της Macquarie με έδρα στις ΗΠΑ ανέλαβε συμβόλαιο για σχεδόν 1,2 εκατ. βαρέλια, ενώ η Sunoco Partners Marketing & Terminals LP και η Atlantic Trading & Marketing Inc., ανέλαβαν συμβόλαια για σχεδόν 793.000 βαρέλια η καθεμία, όπως αναφέρει το Υπουργείο.

Εκτός από τις νέες αγορές πετρελαίου, η στρατηγική του αμερικανικού Υπουργείου για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του συστήματος περιλαμβάνει την επιτάχυνση της επιστροφής των δανεισμένων αποθεμάτων πετρελαίου στις ομοσπονδιακές δεξαμενές και την ακύρωση της πώλησης 140 εκατομμυρίων βαρελιών περίπου αό τα αποθέματα, την οποία είχε εγκρίνει το Κογκρέσο.

«Ανακοινώσαμε μια στρατηγική ανεφοδιασμού με στόχο την επίτευξη μιας καλής διευθέτησης για τους Αμερικανούς φορολογούμενους και τη διατήρηση της ετοιμότητας του μεγαλύτερου Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου στον κόσμο — και αυτή η στρατηγική λειτουργεί», δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ σε δήλωσή της. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες της αγοράς καθώς παραμένουμε ευέλικτοι και καινοτόμοι στην επιτυχή προσέγγισή μας για την αναπλήρωση για την προστασία αυτού του κρίσιμου κεφαλαίου εθνικής ασφάλειας».

Το Υπουργείο Ενέργειας αναζητά επίσης περίπου 3 εκατ. βαρέλια για μια μονάδα του  Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου που είχε σταματήσει τη λειτουργία της για συντήρηση – και συγκεκριμένα την τοποθεσία Bayou Choctaw στη Λουιζιάνα - ξεκινώντας με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Αύγουστο και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Το Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με το Κογκρέσο σχετικά με την ακύρωση νέων πωλήσεων πετρελαίου και αναμένει την επιστροφή επιπλέον ποσοτήτων αργού που έχουν δοθεί για δανεισμό φέτος, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ διαθέτει σήμερα περίπου 363 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Το απόθεμα ανερχόταν σε σχεδόν 600 εκατ. βαρέλια στις αρχές του 2022.