Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία TotalEnergies αποσύρεται από την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δυνητικό κοίτασμα Khan Asparuh στα βουλγαρικά ύδατα της βόρειας Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρεται σε ετήσια έκθεση του άλλου εταίρου του έργου, της ρουμανικής OMV Petrom, την οποία επικαλείται το βουλγαρικό Capital Weekly

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη θέση μας στη Μαύρη Θάλασσα. Έχουμε αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή και θα συνεχίσουμε την ερευνητική δραστηριότητα στην περίμετρο του κοιτάσματος Khan Asparuh στη Βουλγαρία», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της OMV Petrom.

Η ρουμανική OMV Petrom, η οποία κατέχει το 43% των μετοχών της, με το υπόλοιπο 57% να ανήκει στην TotalEnergies, έχει άδεια για την πραγματοποίηση ερευνών στη Βουλγαρία. Οι μελέτες ξεκίνησαν το 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο του 2024.

Το βουλγαρικό κοίτασμα έχει έκταση 14.220 τετραγωνικών χιλιομέτρων και γειτνιάζει με τη ρουμανική περίμετρο του κοιτάσματος Neptune Deep, όπου η OMV σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου το 2027.

Στην κρατική Bulgarian Energy Holding δόθηκαν πληροφορίες από προηγούμενες γεωτρήσεις φυσικού αερίου, οι οποίες δείχνουν δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ 210 και 510 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η TotalEnergies, υπάρχουν δύο πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια βουλγαρική οικονομική ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία ονομάζονται Vinekh και Krum. Το πρώτο αναμένεται να παράγει πέντε δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μεταξύ 2030 και 2040 και το δεύτερο οκτώ δισ. κυβικά μέτρα μεταξύ 2031 και 2044.

Αυτό είναι πολύ περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της βουλγαρικής οικονομίας, η οποία ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Μετά το 2044, η παραγωγή θα μειωθεί σε τρία και τέσσερα δισ. κυβικά μέτρα από κάθε ένα από τα δύο κοιτάσματα μέχρι το 2050.

Η απαιτούμενη επένδυση σε μια γεώτρηση φυσικού αερίου είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ με την απόδειξη μιας εμπορικής ανακάλυψης, οι αναγκαίες επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

(από euractiv.gr)