Διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) οι ΗΠΑ τόσο ως προς τον αριθμό των ενεργών εγκαταστάσεων όσο και με τα 131 έργα που σχεδιάζονται με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2040, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία από το Global Carbon Capture and Storage Institute

Έχοντας δημιουργήσει την πρώτη μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον κόσμο το 1972, οι ΗΠΑ συνεχίζουν έκτοτε αμείωτη τη δραστηριότητά τους στον τομέα. Πέρυσι, αυξήθηκε ο αριθμός των σχεδιαζόμενων έργων και των υπό κατασκευή έργων στις ΗΠΑ κατά 73 σε σύγκριση με το 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Anadolu από το Global Carbon Capture and Storage Institute.

Οι εκπομπές άνθρακα που προέρχονται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, καμινάδες εργοστασίων και χρήση ορυκτών καυσίμων αποθηκεύονται σήμερα σε 43 εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περίπου 65 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών άνθρακα δεσμεύονται από την ατμόσφαιρα ετησίως λόγω αυτών των 43 εγκαταστάσεων παγκοσμίως.

Με 15 εγκαταστάσεις σε λειτουργία, οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες στον κόσμο, ακολουθούμενες από την Κίνα με 12 ενεργές εγκαταστάσεις, τον Καναδά με επτά εγκαταστάσεις και τη Νορβηγία με δύο εγκαταστάσεις. Οι άλλες επτά εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα βρίσκονται στην Ουγγαρία, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, το Κατάρ και την Ισλανδία.

Με την ανάπτυξη CCS, οι χώρες στοχεύουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 εγκαταστάσεις υπό κατασκευή παγκοσμίως, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2027. Από τα υπό κατασκευή έργα, επτά είναι στις ΗΠΑ και τρία στη Νορβηγία, ενώ η Κίνα, το Κατάρ και η Ισλανδία έχουν το καθένα από δύο εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται. Οι υπόλοιπες πέντε εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή στην Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ολλανδία, τον Καναδά και το Ομάν. Μόλις ολοκληρωθούν, αυτά τα έργα θα έχουν συνολική ετήσια ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης εκπομπών άνθρακα 28,9 εκατομμυρίων τόνων.

Υπάρχουν τώρα 256 έργα CCS σε πολλές χώρες που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2040. Οι τρεις πρώτες χώρες με τα περισσότερα έργα στη φάση σχεδιασμού είναι οι ΗΠΑ με 124, το Ηνωμένο Βασίλειο με 38 και ο Καναδάς με 19 έργα.