Ρωσία: Επιλέγουμε Μεγαλύτερη Μείωση στην Παραγωγή Αργού Αντί για Περιορισμό Εξαγωγών για να Εναρμονιστούμε με τον OPEC+

Ρωσία: Επιλέγουμε Μεγαλύτερη Μείωση στην Παραγωγή Αργού Αντί για Περιορισμό Εξαγωγών για να Εναρμονιστούμε με τον OPEC+
energia.gr
Παρ, 29 Μαρτίου 2024 - 14:01

Η Ρωσία αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αντί να περικόψει τις εξαγωγές της στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές παραγωγής με άλλες χώρες μέλη του OPEC+, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε επιπλέον μείωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) για το δεύτερο τρίμηνο, σε συντονισμό με ορισμένες άλλες χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα του OPEC+.

Ο Νόβακ ανέφερε, επίσης, στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή ανάλογα με το μερίδιό τους στη συνολική παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Γενικότερα, η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές των εξαγωγών: τον Απρίλιο, θα μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 350.000 bpd, με τις εξαγωγές να περιορίζονται κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο, η επιπλέον μείωση της παραγωγής θα ανέλθει στα 400.000 bpd και οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 71.000 bpd. Τον Ιούνιο, όλες οι πρόσθετες περικοπές θα είναι από την παραγωγή πετρελαίου.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 bpd συνολικά το πρώτο τρίμηνο, επιπλέον της προηγούμενης δέσμευσής της να περιορίσει την παραγωγή μαζί με άλλα μέλη της ομάδας OPEC+.

Η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου και όχι τις εξαγωγές, ήταν μια απροσδόκητη κίνηση. Η JP Morgan, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως μια εκπληκτική αλλαγή στρατηγικής, θεωρεί ότι εάν η Ρωσία τηρήσει τις υποσχεθείσες περικοπές, η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τον Ιούνιο, όση και η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παράγει σήμερα περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα μέτρο [ενν. η αύξηση των περικοπών στην παραγωγή] που λαμβάνεται έτσι ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν εξίσου [ενν. στις περικοπές παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+]», τόνισε ο Νόβακ. «Όπως θυμάστε, δεν μειώσαμε [ενν. την παραγωγή] κατά όγκο, κατά το ποσοστό που μείωσαν οι άλλες χώρες. Είχαμε μείωση των εξαγωγών. Ήρθε η στιγμή που, αντί για τις εξαγωγές, μειώνουμε την παραγωγή», πρόσθεσε.

Πηγές του πετρελαϊκού κλάδου δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας έδωσε εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο για να εξασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τον στόχο παραγωγής 9 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στον OPEC+.