Πακιστάν: Η Κίνα Aναστέλλει την Kατασκευή Δύο Φραγμάτων, Μετά τον Θάνατο 5 Κινέζων Μηχανικών σε Επίθεση Αυτοκτονίας

Πακιστάν: Η Κίνα Aναστέλλει την Kατασκευή Δύο Φραγμάτων, Μετά τον Θάνατο 5 Κινέζων Μηχανικών σε Επίθεση Αυτοκτονίας
energia.gr
Παρ, 29 Μαρτίου 2024 - 13:53

Κινεζικές επιχειρήσεις διέκοψαν προσωρινά την κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο βόρειο Πακιστάν, μετά τον θάνατο αυτήν την εβδομάδα πέντε Κινέζων μηχανικών σε επίθεση αυτοκτονίας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος πακιστανικής επαρχίας. Οι εταιρείες ζήτησαν από τις πακιστανικές αρχές την υιοθέτηση νέων μέτρων ασφαλείας προτού επαναλάβουν τις κατασκευαστικές εργασίες στα δύο φράγματα, όπου απασχολούνται περίπου 1.250 Κινέζοι εργαζόμενοι.

«Οι κατασκευαστικές εργασίες κινεζικών επιχειρήσεων σε δύο σημαντικά προγράμματα, τα φράγματα του Ντασού και του Ντιαμέρ Μπασά, έχει διακοπεί» από την Τετάρτη, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της επαρχίας Χάιμπερ Παστούνκβα.

«Ζήτησαν από την κυβέρνηση νέα σχέδια για την ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πέντε Κινέζοι μηχανικοί, που εργάζονταν στην κατασκευή του φράγματος του Ντασού στην Χάιμπερ Παστούνκβα, σκοτώθηκαν την Τρίτη μαζί με τον Πακιστανό οδηγό τους σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο την αυτοκινητοπομπή τους σε δρόμο ορεινής περιοχής.

Το Πεκίνο έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια στο γειτονικό Πακιστάν, τον στενότερο σύμμαχό του στην περιοχή. Ωστόσο αυτό δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού που εργάζεται στα προγράμματα αυτά.

Την κατασκευή του φράγματος του Ντασού έχει αναλάβει ο όμιλος China Gezhouba και αυτήν του Ντιαμέρ Μπασά, στην Χάιμπερ Παστούνκβα και στην περιοχή Τζιλγκίτ Μπαλτιστάν, η Power China.

«Περίπου 750 Κινέζοι μηχανικοί εργάζονται στο σχέδιο του φράγματος του Ντασού και 500 σε αυτό του Ντιαμέρ Μπασά», πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν άδεια να βγουν από τους καταυλισμούς τους, κοντά στα δύο εργοτάξια.

Η Κίνα δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση αυτή, αλλά έχει ζητήσει επανειλημμένως αυτή την εβδομάδα από το Πακιστάν να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ήδη από την Τετάρτη ότι ενίσχυσε την ασφάλεια των Κινέζων που εργάζονται σε περίπου 20 προγράμματα υποδομών στην Χάιμπερ Παστούνκβα.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Αταουλάχ Ταράρ ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι διαδικασίες ασφαλείας θα επανεξεταστούν προκειμένου να «εντοπιστεί και να διορθωθεί οποιοδήποτε κενό».

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή δεν ανέλαβε κάποια οργάνωση. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν της Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), που δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή αυτή και έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο κινεζικά συμφέροντα στο παρελθόν, αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται.

Το Πεκίνο κατήγγειλε μια «τρομοκρατική ενέργεια» και ζήτησε από το Πακιστάν να «διεξαγάγει έρευνα σε βάθος το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσει τους δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης».

Τα κινεζικά συμφέροντα βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο στο Πακιστάν, ιδιαίτερα στο Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Η επαρχία αυτή είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες και σε ορυκτά, αλλά ο πληθυσμός της διαμαρτύρεται ότι τίθεται στο περιθώριο και ότι του στερούν τους φυσικούς του πόρους.ΑΠΕ ΜΠΕ